نشست قضایی شماره 1398-5892

نشست قضایی شماره 1398-5892

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5892


کد نشست:
1398-5892

تاریخ برگزاری:
1397/05/15

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر مهریز

موضوع:
جرم انگاری فعل تحریک افراد به حمل غیر مجاز اتباع بیگانه

پرسش:
گزارشی از پلیس اطلاعات واصل گردیده که در آن فردی را به عنوان سرباند مساعدت در خلاصی مجرم از طریق حمل افاغنه غیر مجاز معرفی نموده و اعلام شده است افرادی که اتباع افغانی را جا به جا می نمایند با هدایت و تحریک سردسته باندها مبادرت به ارتکاب این جرم می نمایند. با فرض ثبوت موضوع گزارش چه اتهاماتی را می توان به این فرد تفهیم نمود ؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به ماده 2 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صرفا هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود بنا به مراتب و وفق مقررات قانون مجازات عبور دهندگان غیر مجاز اشخاص از مرزهای کشور مصوب 14/7/67 و قانون مبارزه با قاچاق انسان مصوب 28/4/1383 و سایر قوانین مربوطه پاسخ سوال منفی است زیرا مطابق ماده یکم از قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران مصوب 19/2/1310 با اصلاحات بعدی تبعه خارجه برای ورود و خروج از ایران باید اجازه مامورین مربوطه را تحصیل کند و در غیر اینصورت مرتکب جرم شده و مستحق تحمل مجازات است و در مواد مربوط به ورود و خروج اتباع خارجه نقل و انتقال آنان در داخل کشور در هیچ یک از قوانین موضوعه جرم تلقی نشده و مجازاتی برای آن تعیین نگردیده. بنابراین عاملین نقل و انتقال خارجیانی که بدون داشتن گذرنامه وارد خاک ایران شده اند در داخل کشور مرتکب جرمی نشده اند و قابل مجازات نیستند. مدلول مرقوم عین نظریه مشورتی شماره 4912/7 مورخ 9/8/1388 اداره کل حقوقی قوه قضاییه که مورد تایید هیات عالی می باشد.

نظر اکثریت:
طبق ماده 130 قانون مجازات اسلامی در صورتی که افرادی اقدام به تشکیل گروه مجرمانه نمایند فردی که به تشکیل طراحی سازماندهی یا اداره گروه مبادرت ورزد سردسته آن گروه مجرمانه است و مطابق ماده 130 قانون مجازات اسلامی قابل مجازات است. علاوه بر عنوان سردستگی در جرم مساعدت در خلاصی محکومین به سردسته گروه مجرمانه در صورت تحصیل اموال از این طریق مطابق ماده 1 قانون مبارزه با پولشویی اتهام پولشویی نیز قابل تفهیم است.

نظر اقلیت:
اقدامات ذکر شده در صورت مساله با عنوان سردستگی مطابقت ندارد و در بحث معاونت و مشارکت قابل بررسی است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1ـ اصل بر صحت و اصالت معاملات تجاری موضوع ماده (2) قانون تجارت است مگر آن که براساس مفاد این قانون خلاف آن به اثبات برسد. استیلای اشخاص بر اموال و دارایی اگر توام با ادعای مالکیت شود دال بر ملکیت است.

مشاهده ماده 1 قانون مبارزه با پولشویی

ماده 130 ـ هرکس سردستگی یک گروه مجرمانه را برعهده گیرد به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند محکوم می گردد مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد یا قصاص یا دیه باشد که در این صورت به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم می شود. در محاربه و افساد فی الارض زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی الارض محکوم می گردد. تبصره 1 ـ گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتا منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می شود یا پس از تشکیل هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می گردد. تبصره 2 ـ سردستگی عبارت از تشکیل یا طراحی یا سازماندهی یا اداره گروه مجرمانه است.

مشاهده ماده 130 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM