نشست قضایی شماره 1399-7097

نشست قضایی شماره 1399-7097

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7097


کد نشست:
1399-7097

تاریخ برگزاری:
1398/04/20

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
نقض رای بدوی در تجدیدنظر استان ناشی از اشتباه دادگاه بدوی در پیوست ننمودن اوراق قضایی

پرسش:
در پرونده کیفری نسبت به موضوعی رای صادر و در دادگاه تجدیدنظر استان به اعتبار اینکه متهم برای دفاع احضار نشده است و یا نتیجه امر ابلاغ در پرونده منعکس نمی باشد و یا اوراق مربوط به تشکیل جلسه دادرسی پیوست پرونده نبوده رای صادره را نقض و جهت رسیدگی به دادگاه بدوی اعاده دادگاه بدوی با ضمیمه نمودن اوراق موردنظر اعلام می نماید که امر ابلاغ صحیحا واقع ولی مستندات آن در پرونده ضبط شده و با پیوست نمودن مستندات مدنظر دادگاه تجدیدنظر استان پرونده را اعاده می نماید لطفا به این سوال پاسخ دهید : نظر به این که دادگاه تجدیدنظر استان رای را نقض نموده است تکلیف هر یک از دادگاه های بدوی و تجدیدنظر چیست ؟

نظر هیئت عالی:
رای دادگاه تجدید نظر مبنی بر نقض دادنامه بدوی با هیچکدام از شقوق ماده 450 آ.د.ک انطباق داشته است می توانسته پرونده را برای رفع نقص به دادگاه بدوی اعاده کند و بعد از منضم شدن اوراق مربوطه و عودت پرونده مبادرت به رسیدگی و صدور رای نماید هرچند منشاء اشتباه دادگاه بدوی است ولیکن دادگاه تجدیدنظر بدون جهت قانونی رای را نقض کرده است نتیجتا ارسال پرونده به دادگاه تجدید نظر و صدور رای در ماهیت اقرب به صواب است.

نظر اکثریت:
اکثریت حاضر در جلسه به دلایل زیر اعتقاد بر صدور رای مجدد از سوی دادگاه بدوی راجع به موضوع را داشته و در صورت اعتراض مجددا طبق تشریفات به دادگاه تجدیدنظر استان پرونده باید برای رسیدگی ارسال شود :

نظر اقلیت:
اقلیت حاضر در جلسه اعتقاد داشته در فرض سوال دادگاه تجدیدنظر استان پس از الصاق اوراق مورد نظر باید خودش اقدام به نقض رای صادره از سوی خود نموده و اقدام به صدور رای نماید و طرق آن بشرح زیر است :

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 469 ـ در موقع رسیدگی عضو ممیز گزارش پرونده و مفاد اوراقی را که لازم است قرائت می کند و طرفین یا وکلای آنان در صورت حضور می توانند با اجازه رئیس شعبه مطالب خود را اظهار دارند. همچنین دادستان کل یا نماینده وی با حضور در شعبه به طور مستدل مستند و مکتوب نسبت به نقض یا ابرام رای معترض عنه یا فرجام خواسته نظر خود را اعلام می کند. سپس اعضای شعبه با توجه به محتویات پرونده و مفاد گزارش و مطالب اظهار شده با درج نظر دادستان کل کشور یا نماینده وی در متن دادنامه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کنند: الف ـ اگر رای مطابق قانون و ادله موجود در پرونده باشد با ابرام آن پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می ـنمایند. ب ـ هرگاه رای مخالف قانون یا بدون توجه به ادله و مدافعات طرفین صادر شده باشد یا رعایت تشریفات قانونی نشده و آن تشریفات به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی اعتباری رای شود شعبه دیوان عالی کشور رای را نقض و به شرح زیر اقدام می کند: 1 ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای صادره نقض بلا ارجاع می شود. 2 ـ اگر رای صادره از نوع قرار و یا حکمی باشد که به علت ناقص بودن تحقیقات نقض شده است برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده رای ارجاع می شود. 3 ـ اگر رای به علت عدم صلاحیت ذاتی دادگاه نقض شود پرونده به مرجعی که دیوان عالی کشور صالح تشخیص می دهد ارسال می شود و مرجع مذکور مکلف به رسیدگی است. 4 ـ در سایر موارد پس از نقض رای پرونده به دادگاه هم عرض ارجاع می شود. تبصره ـ در مواردی که دیوان عالی کشور رای را به علت نقص تحقیقات نقض می کند مکلف است تمام موارد نقص تحقیقات را به تفصیل ذکر کند.

مشاهده ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 450 ـ رئیس شعبه پرونده های ارجاعی را بررسی و گزارش جامع آن را تهیه می کند و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه تجدید نظر استان ارجاع می دهد. این عضو گزارش پرونده را که متضمن جریان آن و بررسی کامل در خصوص تجدید نظرخواهی و جهات قانونی آن است تهیه و در جلسه دادگاه قرائت می کند. خلاصه این گزارش در پرونده درج می شود و سپس دادگاه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می نماید: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست یا دادگاه صادر کننده رای میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه تجدید نظر استان آن را بدون اظهار نظر اعاده کند و یا دادگاه تجدید نظر می تواند خود مبادرت به انجام تحقیقات نماید. ب ـ هرگاه رای صادره از نوع قرار باشد و تحقیقات یا اقدامات دیگر ضروری نباشد و قرار مطابق مقررات صادر شده باشد آن را تایید و پرونده به دادگاه صادر کننده قرار اعاده می شود و چنانچه به هر علت دادگاه تجدید نظر عقیده به نقض داشته باشد پرونده برای رسیدگی به دادگاه صادرکننده قرار اعاده می شود و آن دادگاه مکلف است خارج از نوبت رسیدگی کند. پ ـ هرگاه رای توسط دادگاهی که صلاحیت ذاتی یا محلی ندارد صادر شود دادگاه تجدید نظر استان رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال و مراتب را به دادگاه صادرکننده رای اعلام می کند. ت ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای مقتضی صادر می کند. ث ـ در غیر از موارد مذکور در بندهای فوق هرگاه جرم از جرایم مستوجب مجازات های حدود قصاص و جرایم غیرعمدی مستوجب بیش از نصف دیه و یا جرایم تعزیری درجه چهار و پنج باشد بطور مطلق و در جرایم تعزیری درجه شش و هفت در صورت محکومیت به حبس و در سایر جرایم در صورت اقتضاء دادگاه تجدیدنظر با صدور دستور تعیین وقت رسیدگی طرفین و اشخاصی را که حضورشان ضروری است احضار می کند. طرفین می توانند شخصا حاضر شوند یا وکیل معرفی کنند. در هرحال عدم حضور یا عدم معرفی وکیل مانع از رسیدگی نیست. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 388 ـ متهم و شاکی یا مدعی خصوصی یا وکلای آنان باید تمام ایرادها و اعتراض های خود از قبیل مرور زمان عدم صلاحیت رد دادرس یا قابل تعقیب نبودن عمل انتسابی نقص تحقیقات و لزوم رسیدگی به ادله دیگر یا ادله جدید و کافی نبودن ادله را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه تسلیم کنند. پس از اتمام مدت مذکور هیچ ایرادی از طرف اشخاص مزبور پذیرفته نمی شود مگر آنکه جهت ایراد پس از مهلت کشف و یا حادث شود. در هر حال طرح پرونده در جلسه مقدماتی دادگاه پیش از اتمام مهلت ممنوع است.

مشاهده ماده 388 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 20ـ طرفین می‏توانند شخصا در شورا حضور یافته یا از وکیل دادگستری استفاده نمایند.

مشاهده ماده 20 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM