نشست قضایی شماره 1398-6400

نشست قضایی شماره 1398-6400

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6400


کد نشست:
1398-6400

تاریخ برگزاری:
1396/01/15

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر زرین دشت

موضوع:
مطالبه خسارت تاخیر تادیه بعد از رد دعوای اعسار از محکوم به

پرسش:
ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مقرر نموده که اگر دعوای اعسار از محکوم به رد شود دادگاه ضمن حکم به رد دعوی مدعی اعسار را به پرداخت خسارات وارده به خوانده دعوی اعسار مشروط به درخواست وی محکوم می کند. حال چنانچه در راستای این ماده قانونی مطالبه خسارت تاخیر تادیه در اجرای حکم شود این خسارت از چه زمانی باید در حکم محاسبه شود؟

نظر هیئت عالی:
واژه خسارات مندرج در ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ناظر بر خسارات دادرسی مربوط به دعوی اعسار است؛ مانند حق الوکاله وکیل و.. . (ماده 519 ق.آ.د.م) و شامل خسارت تاخیر تادیه نمی شود.

نظر اکثریت:
ماده 12 مرقوم با لحاظ و رعایت مقررات خسارت قابل تعبیر و تفسیر است و مستفاد از ماده قانونی مذکور و ماده 520 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 3 قانون مسیولیت مدنی این است که خوانده دعوی اعسار باید نوع و میزان و نحوه خسارت را تشریح و ثابت نمایند تا برآن اساس دادگاه بتواند زمان شروع و روز زیان را معین نماید؛ زیرا مطابق ماده 3 مذکور و ماده 14 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در این باب قاعده ثابتی وجود ندارد و احراز امر به عهده دادگاه است.

نظر اقلیت:
مطابق ماده 520 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی خسارت تاخیر تادیه از زمان تقدیم دادخواست اعسار و توقف اجرای حکم محاسبه می شود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 12ـ اگر دعوای اعسار رد شود دادگاه در ضمن حکم به رد دعوی مدعی اعسار را به پرداخت خسارات وارد شده بر خوانده دعوای اعسار مشروط به درخواست وی محکوم می کند.

مشاهده ماده 12 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 520 - درخصوص مطالبه خسارت وارده خواهان باید این جهت را ثابت نماید که زیان وارده بلاواسطه ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر آن و یا عدم تسلیم خواسته بوده است در غیر این صورت دادگاه دعوای مطالبه خسارت را رد خواهد کرد.

مشاهده ماده 520 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 14 - درخواست تامین دلایل و امارات از دادگاهی می شود که دلایل و امارات مورد درخواست در حوزه آن واقع است.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3 - دادگاه میزان زیان و طریقه و کیفیت جبران آن را با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین خواهد کرد جبران زیان را به صورت مستمری نمی شود تعیین کرد مگر آن که مدیون تامین مقتضی برای پرداخت آن بدهد یا آن که قانون آن را تجویز نماید.

مشاهده ماده 3 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM