نشست قضایی شماره 1398-6640

نشست قضایی شماره 1398-6640

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6640


کد نشست:
1398-6640

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کرد کوی

موضوع:
موافقت یا مخالفت با صدور دستور موقت موضوع ماده 325 ق.آ.د.م

پرسش:
با توجه به صراحت تبصره یک ماده 325 قانون آیین دادرسی مدنی در صورت بلاتصدی بودن رییس و معاون دادگستری تکلیف موافقت یا مخالفت با صدور قرار دستور موقت در فرض حضور دادرس در حوزه قضایی بر عهده چه مقامی است؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 12 اصلاحی قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب رییس کل دادگستری استان بر کلیه دادگاه ها و دادسرا ها در حوزه های قضایی آن استان نظارت و ریاست اداری دارد؛ بنابراین؛ چنانچه رییس کل دادگستری استان از طرف رییس قوه قضاییه اجازه تعیین سرپرست را داشته باشد از اختیارات قانونی برخوردار خواهد بود؛ از جمله معاون قضایی رییس کل استان از طرف رییس کل (در غیاب وی) اختیار قانونی در خصوص دستور موقت را دارد.

نظر اکثریت:
علیرغم اینکه ماده قانونی الزام تایید رییس حوزه قضایی را ملاک دانسته ولیکن نظریه اداره حقوقی 4497/7 به تاریخ 15/5/1380 در غیاب رییس حوزه نظر معاون قضایی وی را جهت اظهارنظر اجرای دستور موقت را برای دادگاه متبع دانسته است؛ حال آنکه در فرض سوال در غیاب معاون قضایی نیز می توان به موجب ماده 15 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب اصلاحی 28/7/1381 دادرس علی البدل را عهده دار انجام کلیه اموری دانست که در چارچوب قوانین به وی ارجاع و یا حتی شعبه بلامتصدی را تصدی و اداره می کند و اساسا فلسفه وجودی دادرس علی البدل این است که دادرس نامبرده در غیاب قاضی دادگاه به جای او انجام وظیفه و به جانشینی از آن مقام تصدی شعبه را بر عهده بگیرد و لازم به ذکر است در فرض سوال حتی دادستان حق چنین اختیاری را ندارد و صرفا به موجب مقررات امور اداری دادگستری به عهده وی می باشد.

نظر اقلیت:
در فرض سوال چون قانون تاکید بر رییس حوزه قضایی داشته و تایید دستور موقت توسط رییس حوزه وجه تشریفاتی ندارد و حتی اگر تایید نکند قابل اجرا نخواهد بود و این امر با اغماض در غیاب وی توسط معاون قضایی قابل انجام است و دادرس صرفا اموری را که از سوی وی ارجاع می شود یا در صورتی که این حق از سوی رییس کل دادگاه ها به عهده وی گذاشته باشد حق رسیدگی و اظهارنظر را دارد. در پاسخ به سوال چون رییس کل استان به دادرس مستقر در حوزه چنین اختیاری نداده لذا خود به موجب ماده 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب اصلاحی 28/7/1381 چون بر کلیه دادگاه ها و دادگستری حوزه آن استان نظارت و ریاست اداری دارد؛ چنین حقی برای وی فرض است و رییس شعبه می بایستی طی شرحی مراتب را به رییس کل دادگستری استان اعلام و از وی ارشاد بخواهد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 325 - قبول یا رد درخواست دستور موقت مستقلا قابل اعتراض و تجدیدنظر و فرجام نیست. لکن متقاضی می تواند ضمن تقاضای تجدیدنظر به اصل رای نسبت به آن نیز اعتراض و درخواست رسیدگی نماید. ولی در هرحال رد یا قبول درخواست دستور موقت قابل رسیدگی فرجامی نیست. تبصره 1 - اجرای دستور موقت مستلزم تایید رئیس حوزه قضایی می باشد. تبصره 2 - درخواست صدور دستور موقت مستلزم پرداخت هزینه دادرسی معادل دعاوی غیرمالی است

مشاهده ماده 325 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 12 – در شهرستان؛ رئیس دادگستری؛ رئیس حوزه قضائی و رئیس شعبه اول دادگاه بر دادگاههای ریاست اداری دارد و در مرکز استان رئیس کل دادگستری استان رئیس کل دادگاهها تجدیدنظر و کیفری استان است و بر کلیه دادگاهها و دادسراها و دادگستری های حوزه آن استان نظارت و ریاست اداری خواهد داشت. همچنین رئیس دادگستری هر حوزه بر دادسرای آن حوزه نظارت و ریاست اداری دارد.

مشاهده ماده 12 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 15 – دادرسان علی البدل عهده دار انجام کلیه اموری هستند که از طرف روسای دادگاهها در چارچوب قوانین به آنان ارجاع می شود و در غیاب رئیس شعبه دادگاه حسب تعیین رئیس کل دادگاهها شعبه بلامتصدی را تصدی و اداره می نمایند.

مشاهده ماده 15 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM