نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/07/17

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
بزه تخریب محیط زیست به موجب برداشت صدف

پرسش:
برداشت صدف در صورت تخریب محیط زیست یا عدم تخریب آن بر اساس کدام مستند قانونی قابل مجازات است ؟ آیا شروع به جرم آن نیز قابل تعقیب و مجازات است؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص سوال بشرح زیر نظریه اخیر کمیسیون قوانین کیفری اداره ی حقوقی قوه قضاییه مورد تایید اعضاء هیات عالی است.

نظر اکثریت:
صرف برداشت در صورتی که منجر به تخریب محیط زیست نگردد قابل مجازات نمی باشد. اما در صورتی که منجر به تخریب محیط زیست گردد مطابق ماده 690 قانون مجازات اسلامی قابل کیفر می باشد. زیرا مصادیق به کار رفته در ماده 11 قانون اراضی مستحدث و ساحلی حصری بوده و شامل صدف نمی گردد از سوی دیگر مجازات مقرر در ماده 690 قانون مجازات اسلامی اخف بوده و تفسیر به نفع متهم نیز اقتضاء می کند که مجرم بر اساس مجازات اخف مورد عقوبت قرار گیرد. همچنین شروع به جرم قابل مجازات نمی باشد.

نظر اقلیت:
تخریب اراضی از طریق برداشت صدف جرم بوده و در مورد اراضی ساحلی و مستحدث مقید در ماده 11 قانون اراضی مستحدث و ساحلی مصوب 1357 حسب ماده مرقوم قابل تعقیب بوده و شروع به جرم آن نیز قابل مجازات می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 11 ـ هر کس به قصد تصرف به اراضی مستحدث و ساحلی متعلق به دولت و حریم دریا و دریاچه ها و تالابهای کشور تجاوز کند و یا اراضی مزبور را با برداشت شن و ماسه و خاک و سنگ تخریب نماید به حبس جنحه ای تا سه سال و خلع ید محکوم خواهد شد. وزارت کشاورزی و منابع طبیعی مکلف است به محض اطلاع به وسیله گارد جنگل و مامورین خود رفع تجاوز کند و مراتب را برای رسیدگی به موضوع و تعقیب کیفری کتبا به دادسرای محل اعلام نماید. اعیانی که در عرصه مورد تجاوز احداث شود به حکم دادگاه جزایی به نفع دولت ضبط یا قلع بنا خواهد شد.

مشاهده ماده 11 قانون اراضی مستحدث و ساحلی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM