نشست قضایی شماره 1400-7901

نشست قضایی شماره 1400-7901

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7901


کد نشست:
1400-7901

تاریخ برگزاری:
1397/11/25

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
رد دادرس بر مبنای اظهارنظر پیشین به عنوان قاضی

پرسش:
چنانچه قاضی در دعوای تصرف عدوانی ناشی از غصب ملک به عنوان بازپرس اظهارنظر ماهوی نموده باشد و پس از آن به دادگاه منتقل شود؛ آیا در دعوای خلع ید نسبت به همان ملک می تواند رسیدگی و اظهارنظر نماید؟

نظر هیئت عالی:
با ملحوظ داشتن نظریه شماره 2404/7 مورخ 16/ 4/ 1389 اداره کل حقوقی قوه قضاییه که عینا نقل می شود: « منظور از موضوع دعوا در بند دال ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی هم عنوان دعوا و هم موضوع دعوا است که این دو باید هماهنگ و متحد باشند. اگر عنوان رفع تصرف عدوانی است که هدف از آن تخلیه ید متصرف از مال غیرمنقول است در طرح دعوی دفعه دوم عنوان و موضوع دعوی باید همین مطلب باشد. چنانچه در دفعه دوم عنوان دعوی خلع ید باشد هرچند هدف از آن نیز تخلیه ید متصرف از همان ملک است؛ اما رسیدگی به دعوی دوم از موارد دادرسی نیست زیرا دلایل اثبات رفع تصرف عدوانی و خلع ید کاملا متفاوت است.

نظر اکثریت:
رسیدگی و اظهارنظر دادرس یا رییس شعبه دادگاه که پیش از آن به عنوان بازپرس در مورد آن پرونده اظهارنظر نموده است منع قانونی ندارد. مهمترین استدلال های این گروه از قضات بدین شرح است:

نظر اقلیت:
این قاضی نمی تواند در مقام دادرس یا رییس شعبه دادگاه مجدد به موضوع رسیدگی و اظهارنظر نماید. برخی از مهمترین استدلال های این قضات عبارت بودند از:

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM