نشست قضایی شماره 1399-7669

نشست قضایی شماره 1399-7669

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7669


کد نشست:
1399-7669

تاریخ برگزاری:
1397/02/05

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
انتقال یک قطعه از اراضی قبل از درخواست تقسیم ترکه

پرسش:
خواهان دادخواستی به خواسته تقسیم ترکه (شامل 4 قطعه زمین) تقدیم دادگاه عمومی بخش نموده و دادگاه نیز حکم به تقسیم ترکه صادر نموده در حالیکه یک قطعه از آن اراضی قبل از اقامه دعوی توسط احد از وراث به شخص ثالث انتقال یافته و در تصرف اوست. بعد از قطعیت دادنامه ذینفع تقاضای اجرای حکم را می نماید مستندا و مستدلا بیان نمایند :

نظر هیئت عالی:
1- حکم دادگاه در فرض سوال با احراز مالکیت مشاعی ورثه انتقال دهنده و خواهان صحیح است. 2- رای صادره مبنی بر تقسیم ماترک جنبه اجرایی دارد در صورتی که اموال و املاک قابلیت تقسیم نداشته باشند در اجرای ماده 101 اصلاحی قانون شهرداری مصوب 1390/1/28 و ماده 154 قانون ثبت از مراجع مذکور استعلام و اقدام خواهد شد. 3- با طرح دعوی تقسیم ترکه و قابلیت تقسیم یا افراز مال و ملک نیازی به طرح دعوی مطالبه سهم الارث نمی باشد. 4- در صورت فوت برخی از اصحاب پرونده قایم مقام قانونی و قهری آنان ذی نفع خواهند بود یا اجراییه به طرفیت آنان اجراء خواهد شد.

نظر اکثریت:
1- حکم دادگاه بدوی با فرض احراز مالکیت متوفی و عدم اطلاع از فروش ترکه صحیح است و ذینفع می تواند از طریق اعتراض ثالث به حکم تقسیم ترکه اعتراض نماید.

نظر اقلیت:
1- طبق ماده 602 قانون مدنی اگر قطعه زمین موضوع انتقال به شخص ثالث در تقسیم در حصه فروشنده قرار گرفته باشد تقسیم و در نتیجه حکم دادگاه صحیح است و چنانچه آن قطعه زمین در سهام همه وراث قرار گرفته باشد نسبت به سهم فروشنده فاقد اشکال بوده و نسبت به مابقی باطل بوده و در نتیجه صحیح نیست.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 602 - هر گاه بعد از تقسیم معلوم شود که مقدار معینی از اموال تقسیم شده مال غیر بوده است در صورتی که مال غیر در تمام حصص مفروزا به تساوی باشد تقسیم صحیح والا باطل است.

مشاهده ماده 602 قانون مدنی

ماده 325- هر یک از ورثه پس از تقسیم مالک مستقل سهم خود خواهد بود و هر تصرفی که بخواهد می نماید و به حصه دیگران حقی ندارد.

مشاهده ماده 325 قانون امور حسبی

ماده 10 ـ اگر محکوم علیه قبل از ابلاغ اجراییه محجور یا فوت شود اجراییه حسب مورد به ولی: قیم امین وصی ورثه یا مدیر ترکه او ابلاغ می گردد و هرگاه حجر یا فوت محکوم علیه بعد از ابلاغ اجراییه باشد مفاد اجراییه و عملیات انجام شده به وسیله ابلاغ اخطاریه آنها اطلاع داده خواهد شد.

مشاهده ماده 10 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM