نشست قضایی شماره 1398-6618

نشست قضایی شماره 1398-6618

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6618


کد نشست:
1398-6618

تاریخ برگزاری:
1397/04/21

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
ادعای طفل در خصوص عدم رعایت غبطه توسط ولی قهری

پرسش:
چنانچه در تحقیقات دادسرا ولی قهری در مورد جنبه خصوصی جرم (دیه) رضایت خود را اعلام نماید و مجنی علیه که فرزند وی میباشد و 17 سال سن دارد اظهار نماید که ولی قهری مصلحت وی را رعایت نکرده و راضی به قبول این رضایت از سوی داسرا نباشد از قضا امارات قویه در خصوص ادعای طفل غیر رشید موجود باشد تکلیف مقام قضایی دادسرا چه می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
گرچه موضوع پرسش از مسایل اختلافی است و رویه قضایی نیز تاکنون پاسخ ثابت و روشنی به این پرسش نداده است؛ اما در دکترین حقوقی برخی از نویسندگان بر این عقیده اند همانند وکیل که تکلیف به رعایت مصلحت موکل دارد ولی نیز نماینده مولی علیه است و باید غبطه او را مراعات نماید. بنابراین به نظر می رسد چنانچه قاضی رسیدگی کننده به این نتیجه برسد که به احتمال قوی اعلام رضایت ولی به ضرر مولی علیه است تدبیر قضایی ایجاب می کند که در اجرای ماده 1184 اصلاحی قانون مدنی مراتب را به دادستان مربوط اطلاع دهد و برای اتخاذ تصمیم در پرونده منتظر اقدامات دادستان بماند؛ البته ذکر این نکته لازم است که اصل بر صحت و اعتبار اقدامات ولی قهری است تا زمانی که خیانت و عدم لیاقت ولی خاص در امور و اموال مولی علیه در دادگاه اثبات شود؛ مگر دلایل یا امارات قویه بر عدم رعایت مصلحت طفل وجود داشته باشد که مراتب به دادستان اعلام می گردد.

نظر اکثریت:
به اعلام رضایت ولی خاص در هر صورت ترتیب اثر داده میشود زیرا :

نظر اقلیت:
به اعلام رضایت ولی خاص در صورت وجود قراین قویه بر عدم رعایت مصلحت ترتیب اثر داده نخواهد شد زیرا :

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. تبصره ـ حق گذشت به وراث قانونی متضرر از جرم منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

مشاهده ماده 102 قانون مجازات اسلامی

ماده 354 ـ اگر مجنی علیه یا همه اولیای دم یا برخی از آنان صغیر یا مجنون باشند ولی آنان با رعایت مصلحتشان حق قصاص مصالحه و گذشت دارد و همچنین می تواند تا زمان بلوغ یا افاقه آنان منتظر بماند. اگر برخی از اولیای دم کبیر و عاقل و خواهان قصاص باشند می توانند مرتکب را قصاص کنند لکن در صورتی که ولی صغیر یا مجنون خواهان اداء یا تامین سهم دیه مولی علیه خود از سوی آنها باشد باید مطابق خواست او عمل کنند. مفاد این ماده در مواردی که حق قصاص به علت مرگ مجنی علیه یا ولی دم به ورثه آنان منتقل می شود نیز جاری است. این حکم در مورد جنایاتی که پیش از لازم الاجراء شدن این قانون واقع شده است نیز جاری است.

مشاهده ماده 354 قانون مجازات اسلامی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

ماده 1180 - طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشد و همچنین است طفل غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد.

مشاهده ماده 1180 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM