نشست قضایی شماره 1400-7961

نشست قضایی شماره 1400-7961

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7961


کد نشست:
1400-7961

تاریخ برگزاری:
1398/05/02

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر خرمدره

موضوع:
تسبیب در قتل عمدی با فروش مشروب

پرسش:
اگر فردی در اثر مصرف مشروبات الکلی فوت نماید و فروشنده علم به کشنده بودن آن نداشته باشد و قصد قتل نیز نداشته باشد و صرفا به انگیزه درآمد آن را بفروشد و از قضا مصرف کننده علم به ماهیت مشروب داشته باشد و آن را مصرف و فوت نماید از طرفی پزشکی قانونی علت تامه فوت را مصرف مشروبات الکلی بداند و اعلام نماید مشروب مصرف شده نوعا موجب فوت نمی گردد و در 36% موارد ممکن است منجر به فوت گردد و متوفی نیز در این 36 درصد قرار گرفته است با لحاظ اینکه پزشکی وجود ضعف یا بیماری زمینه ای را نفی نموده است و مصرف کننده فرد متعارفی بوده است آیا فروشنده مسیولیتی در این خصوص دارد یا خیر علی فرض مسیولیت مستندات و نحوه مسیولیت اعم از قتل غیر عمدی یا خطای محض به چه نحوی می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش که خریدار (مصرف کننده) با علم به ماهیت مشروب و احتمال کشنده بودن آن مبادرت به مصرف آن نموده است اسنتاد جنایت به فروشنده به لحاظ قاعده اقدام منتفی است.

نظر اکثریت:
در موضوع مانحن فیه برای شناخت مقصر قتل ابتدا باید رفتار منتهی به زهاق نفس را بشناسیم و سپس در خصوص موضوع اظهار نظر نماییم با توجه به شرح پرونده آنچه منجر به زهاق نفس گردیده نوشیدن مسکر است نه فروش مسکر هر چند که متشاکی با فروش مسکر به متوفی وقوع فوت را تسهیل نموده باشد. با این توضیح که رفتار انتسابی به متشاکی از نوع مباشرت نیست بلکه از نوع تسبیب می باشد در نتیجه می بایست قواعد تسبیب را بررسی کنیم و در قواعد تسبیب انگیزه فاعل هیچ تاثیری در موضوع ندارد بلکه ملاک در انتساب جرم به مسبب احراز استناد نتیجه حاصله به مسبب است که امری موضوعی بوده و به استناد ماده 492 ق. م. ا می باشد و در موارد تسبیب اثبات تقصیر برای فروشنده مسکر به استناد ماده 529 ق. م. ا لازم است مگر در مواردی که در صورت اثبات تقصیر نیز مرتکب مسیولیتی نداشته باشد ( مانند قاعده احسان )

نظر اقلیت:
فروشنده مشروب در مانحن فیه مسیولیت دارد و طبق بند پ ماده 291 ق. م. ا نوع قتل غیر عمدی در اثر بی احتیاطی فروشنده در فروختن مشروب واقع گردیده است چون فروشنده با علم به اینکه مشروب خطرناک است و احتمال دارد منجر به فوت برخی از افراد ( حتی 36 درصد ) گردد اقدام به فروش آن نموده است و این درحالی است که مصرف کننده مشروب هر چند علم به ماهیت مشروب داشته است ولی علم به کشنده بودن آن نسبت به خودش نداشته است و اگر چنین علمی داشت هیچ گاه اقدام به مصرف مشروب نمی نمود که در موارد شک نیز اصل اولیه نیز این جهل را اثبات می نماید پس اساسا موضوع مشمول ملاک تبصره ماده 523 ق. م. ا نمی باشد تا اینکه بگوییم آسیب مستند به متوفی باشد ( نمی داند خوردن مشروب احتمال خطر دارد ) پس فوت واقع شده منحصر به عمد یا تقصیر مجنی علیه نمی باشد و ملاک ماده 537 ق. م. ا نیز منتفی است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 492 ـ جنایت در صورتی موجب قصاص یا دیه است که نتیجه حاصله مستند به رفتار مرتکب باشد اعم از آنکه به نحو مباشرت یا به تسبیب یا به اجتماع آنها انجام شود.

مشاهده ماده 492 قانون مجازات اسلامی

ماده 291 ـ جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب نسبت به مجنی علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد نباشد. ب ـ هرگاه مرتکب جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده (302) این قانون است به مجنی علیه وارد کند سپس خلاف آن معلوم گردد. پ ـ هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.

مشاهده ماده 291 قانون مجازات اسلامی

ماده 529 ـ در کلیه مواردی که تقصیر موجب ضمان مدنی یا کیفری است دادگاه موظف است استناد نتیجه حاصله به تقصیر مرتکب را احراز نماید.

مشاهده ماده 529 قانون مجازات اسلامی

ماده 535 ـ هرگاه دو یا چند نفر با انجام عمل غیرمجاز در وقوع جنایتی به نحو سبب و به صورت طولی دخالت داشته باشند کسی که تاثیر کار او در وقوع جنایت قبل از تاثیر سبب یا اسباب دیگر باشد ضامن است مانند آنکه یکی از آنان گودالی حفر کند و دیگری سنگی در کنار آن قرار دهد و عابری به سبب برخورد با سنگ به گودال بیفتد که در این صورت کسی که سنگ را گذاشته ضامن است مگر آنکه همه قصد ارتکاب جنایت را داشته باشند که در این صورت شرکت در جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 535 قانون مجازات اسلامی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM