نشست قضایی شماره 1399-7615

نشست قضایی شماره 1399-7615

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7615


کد نشست:
1399-7615

تاریخ برگزاری:
1397/01/16

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر زرین شهر

موضوع:
ارسال دادخواست تقابل

پرسش:
شخصی دعوایی علیه خوانده مطرح می کند وقت رسیدگی تعیین شده و ابلاغ قانونی می شود. خوانده وکیل معرفی نکرده شخصا حاضر نشده و لایحه ای نیز ارسال نکرده است ولی دعوایی با عنوان تقابل برای این پرونده از طریق پست ارسال کرده است.

نظر هیئت عالی:
در صورتی که در دعوی تقابل دادگاه دفاع ماهوی او را احراز نماید حکم صادره حضوری خواهد بود؛ به علاوه اصل بر حضوری بودن احکام قضایی است و در موارد شک و تردید اصل استصحاب جاری است.

نظر اکثریت:
رای صادره در فرض موضوع سوال حضوری است چرا که ابلاغ از منظر حقوقی جنبه ی طریقیت دارد نه موضوعیت و به هر جهت که خوانده از دعوای خواهان مطلع شود و این امر برای دادگاه احراز شود که اطلاع دارد (و در فرض سوال ارسال دادخواست تقابل نشان از اطلاع می باشد) موجب حضوری تلقی شدن رای است. خوانده دعوای تقابل را در مقام دفاع از حقوق خود مطرح نموده و این امر به نوعی اقدام دفاعی خوانده است که در مقام خواهان انجام می دهد و مثل زمانی است که لایحه ارسال کرده است. به بیان دیگر طرح دعوای تقابل یکی از طرق دفاعی است که خوانده اتخاذ می کند و بنابراین اثر تقدیم داخواست تقابل مانند دفاع کتبی مذکور در ماده 303 ق.آ.د.م بوده و باعث حضوری تلقی شدن رای است. ضمن اینکه مفهوم دعوای تقابل مقابله کردن است. اگر خوانده یک درخواست ساده به دادگاه تقدیم می نمود یا در جلسه کارشناسی حضور می یافت یا وکیل برای مطالعه نمودن معرفی می نمود باعث حضوری شدن رای دادگاه می شد به قیاس اولویت تقدیم دادخواست تقابل را که مبین آن است که خوانده یقینا از مفاد دعوا مطلع بوده است ولو اینکه با پست ارسال نموده باشد باید از موجبات حضوری تلقی شدن رای دانست.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه وفق قانون اطلاع خوانده باعث حضوری شدن آراء نمی شود و شرایط حضوری محسوب شدن آراء در ماده 303 ق.آ.د.م احصاء شده است بدین ترتیب که رای در صورتی غیابی است که خوانده یا وکیل یا قایم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و بطور کتبی نیز دفاع ننموده باشد یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد. قانون گذار از اطلاع خوانده به نحو دیگر سخنی به میان نیاورده است.از طرفی دعوای تقابل دفاع است. مواد 17 و 18 ق.آ.د.م بین دفاع و دعوا تفاوت قایل شده است و دعوای تقابل در فرض سوال یک ادعا می باشد و موجب حضوری شدن رای دادگاه نمی شود. ضمن اینکه استثناء درحد استثناء می باشد ماده 303 ق.آ.د.م استثناء است و نمی توان استثناء را توسعه داد لذا رای می بایست غیابی محسوب شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 303 - حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد.

مشاهده ماده 303 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 17 - هر دعوایی که در اثنای رسیدگی به دعوای دیگر از طرف خواهان یا خوانده یا شخص ثالث یا از طرف متداعیین اصلی بر ثالث اقامه شود دعوای طاری نامیده می شود. این دعوا اگر با دعوای اصلی مرتبط یا دارای یک منشاء باشد در دادگاهی اقامه می شود که دعوای اصلی در آنجا اقامه شده است.

مشاهده ماده 17 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM