نشست قضایی شماره 1398-6320

نشست قضایی شماره 1398-6320

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6320


کد نشست:
1398-6320

تاریخ برگزاری:
1397/07/15

برگزار شده توسط:
استان ایلام/ شهر دره شهر

موضوع:
بررسی اعتبار گزارش مرجع انتظامی جهت رسیدگی به تخلفات رانندگی

پرسش:
در مواردی که مرجع انتظامی شخصی را به اتهام رانندگی بدون پروانه به دادگستری معرفی می نماید آیا این جرم با توجه به مواد 36 و 55 و 56 قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر قانونی بودن گزارش مامورین قابلیت رسیدگی دارد؟

نظر هیئت عالی:
ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1398/12/24 به صراحت بیان داشته است که : ماموران در صورتی مدارک رانندگان را مطالبه می کنند که شاهد وقوع تخلف از سوی راننده بوده و یا تحت تعقیب قضایی و یا انتظامی باشند بنابراین چون مطالبه مدارک رانندگان از سوی ماموران منوط به صراحت قانون (نظیر ماده 42 قانون بیمه اجباری خسارات وارده شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395/2/20) یا وقوع تخلف گردیده است ماموران بدون مشاهده تخلف اجازه متوقف ساختن وسایط نقلیه و مطالبه مدارک مربوطه را ندارند. با این وجود چنانچه ماموران بر خلاف مقررات قانونی اقدام به توقف وسیله نقلیه نموده و متعاقبا مراتب وقوع جرم رانندگی بدون پروانه را به مرجع قضایی گزارش نمایند چون جرم اعلام شده از جمله جرایم عمومی است مقام قضایی ذیربط دستور تعقیب را صادر اما ماموران به لحاظ ارتکاب تخلف تحت تعقیب قرار خواهند گرفت.

نظر اکثریت:
هر چند به صراحت ماده 36ق.آ.د.ک گزارش مامورین باید از طرق قانونی باشد ولیکن نظر به اینکه حسب مواد 4 و 9 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی و تبصره 1 ماده 29 قانون هوای پاک مامورین می توانند از راننده تقاضای مدارک نمایند و در صورت نداشتن گواهینامه گزارش مامورین قانونی بوده و قابلیت رسیدگی دارد.

نظر اقلیت:
هر چند غیر قانونی باشد و لیکن باید مقام قضایی رسیدگی کند و این مستوجب مسیولیت انتظامی مامور است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 36 ـ گزارش ضابطان در صورتی معتبر است که بر خلاف اوضاع و احوال و قرائن مسلم قضیه نباشد و بر اساس ضوابط و مقررات قانونی تهیه و تنظیم شود.

مشاهده ماده 36 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 55- ورود به منازل اماکن تعطیل و بسته و تفتیش آنها همچنین بازرسی اشخاص و اشیاء در جرائم غیرمشهود با اجازه موردی مقام قضائی است هر چند وی اجرای تحقیقات را به طور کلی به ضابط ارجاع داده باشد.

مشاهده ماده 55 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 56 ـ ضابطان دادگستری مکلفند طبق مجوز صادره عمل نمایند و از بازرسی اشخاص اشیاء و مکانهای غیرمرتبط با موضوع خودداری کنند.

مشاهده ماده 56 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 9ـ رانندگان موظفند هنگام رانندگی گواهینامه کارت خودرو و بیمه نامه معتبر شخص ثالث و برای خودروهایی که بیش از پنج سال از تولید آنان می گذرد برگه معاینه فنی را به همراه داشته باشند و در صورت مطالبه ماموران راهنمایی و رانندگی آن را ارائه نمایند. ماموران در صورتی مدارک رانندگان را مطالبه می کنند که شاهد تخلف از سوی راننده بوده یا تحت تعقیب قضایی یا انتظامی باشد. در صورتی که هیچ یک از مدارک فوق به همراه راننده نباشد ماموران راهنمایی و رانندگی می توانند تا زمان ارائه مدارک خودرو را متوقف نمایند و در صورتی که یکی از مدارک فوق یا شناسنامه یا کارت شناسایی معتبر به همراه راننده باشد ماموران مذکور موظفند با اخذ مدرک مذکور و ارائه رسید بدون توقف وسیله نقلیه راننده را ملزم به ارائه سایر مدارک و استرداد مدرک اخذ شده نمایند. چنانچه اقامتگاه راننده شهر دیگری باشد بنا به تقاضای وی راهنمایی و رانندگی مکلف است پس از وصول مدارک لازم نسبت به ارسال مدرک اخذ شده به راهنمایی و رانندگی محل موردنظر وی توسط پست رسمی و ظرف مهلت چهل و هشت ساعت اقدام نماید. تبصره 1ـ رانندگان وسایل نقلیه مسافربری و باربری عمومی باید علاوه بر مدارک فوق سایر مدارک اختصاصی مربوطه را به همراه داشته باشند. تبصره 2ـ کلیه وسایل نقلیه باید به تجهیزاتی که در قوانین و مقررات معین می شود مجهز باشند در صورت مجهز نبودن وسایل نقلیه به تجهیزات مذکور راهنمایی و رانندگی از شماره گذاری و ارائه خدمات به آنها خودداری می نماید. راهنمایی و رانندگی موظف است شش ماه قبل از الزام رانندگان و خودرو سازان به نصب و همراه داشتن تجهیزات مورد نیاز اقدامی همه جانبه برای اطلاع رسانی به رانندگان از طریق رسانه های عمومی و تابلوهای تبلیغاتی جاده ای و شهری به عمل آورد.

مشاهده ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

ماده 4ـ به ماموران موضوع ماده (2) این قانون اجازه داده می شود متخلفین از قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی را پس از تشخیص تخلف و انطباق آن با میزان جرائم متوقف نمایند و مشخصات وسیله نقلیه و راننده زمان و محل وقوع تخلف و نوع آن و نیز مشخصات خود را در قبض جریمه درج و به راننده متخلف تسلیم نمایند. در صورتی که متخلف از دریافت قبض جریمه خودداری نماید قبض صادر شده به منزله ابلاغ قانونی تلقی شده و ضمیمه سوابق نزد اداره راهنمایی و رانندگی مربوطه نگهداری می شود. چنانچه وسیله نقلیه در محل غیر مجاز متوقف باشد یا در صورت عدم حضور متخلف قبض جریمه به بدنه خودرو الصاق می شود. در صورتی که متوقف ساختن وسیله نقلیه مقدور نباشد یا تخلف توسط تجهیزات الکترونیکی ثبت شده باشد مراتب به نحو مقتضی به اطلاع دارنده وسیله نقلیه می رسد.

مشاهده ماده 4 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM