نشست قضایی شماره 1400-7799

نشست قضایی شماره 1400-7799

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7799


کد نشست:
1400-7799

تاریخ برگزاری:
1397/07/24

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
لزوم تعیین ارزش خواسته

پرسش:
با عنایت به نص تبصره 14 ماده 3 قانون نحوه وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین با التفات به نظریه شماره 59/97/7 مورخ 97/01/22 اداره کل حقوقی قوه قضاییه در صورت استنکاف خواهان از پرداخت هزینه کارشناسی برای تعیین ارزش خواسته در پرونده ای که حکم به بی حقی او صادر شده؛ تکلیف دادگاه بدوی چیست؟

نظر هیئت عالی:
مطابق بند 3 ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی تعیین خواسته و بهای آن از وظایف خواهان می باشد در صورتی که تعیین بهای خواسته در زمان تقدیم دادخواست ممکن نباشد طبق بند 14 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب سال 73 با انجام کارشناسی میزان خواسته مشخص می شود و دادگاه بدوی مکلف است قبل از صدور رای میزان ارزش خواسته را تعیین نماید در صورتی که قبل از صدور حکم خواهان نسبت به پرداخت هزینه دادرسی بر مبنای بهای خواسته اقدام ننموده باشد دادگاه در حکم اصداری خواهان را مکلف به پرداخت باقیمانده هزینه دادرسی می نماید؛ به طوری که صدور اجراییه منوط به پرداخت الباقی هزینه دادرسی می گردد؛ بنابراین در فرض سوال ابتدا باید میزان خواسته مشخص و بر آن اساس هزینه دادرسی پرداخت شده و سپس هزینه مرحله تجدیدنظرخواهی بر مبنای هزینه دادرسی دعوای بدوی با اعمال ضریب درصد محاسبه و پرداخت شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه بر اساس بند 3 ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی تعیین خواسته و بهای آن از وظایف خواهان است و در مواردی که تعیین بها زمان تقدیم دادخواست نیز ممکن نیست خواهان مکلف است طبق بند 14 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین نسبت به پرداخت مبلغ معین هزینه دادرسی اقدام و قبل از صدور حکم نیز با تعیین میزان خواسته ما به التفات پرداخت گردد لذا جهت انجام تجدیدنظرخواهی لزوما باید میزان خواسته و یا محکوم به با انجام کارشناسی مشخص شود و سپس بر همان مبنا هزینه دادرسی پرداخت و تجدیدنظرخواهی صورت گیرد والا بر اساس تبصره 2 ماده 339 قانون فوق الذکر قرار رد تجدیدنظرخواهی صادر خواهد شد. ضمنا نظریه مشورتی شماره 59/97/7 مورخ 1397/01/22 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز موید همین معناست.

نظر اقلیت:
چون از فحوای مقررات بند 14 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت چنین استنباط می گردد که تعیین میزان واقعی خواسته و الزام به پرداخت هزینه کامل دادرسی منوط به صدور حکم به محکومیت است و در فرض صدور حکم به بی حقی تعیین کارشناسی و برآورد میزان و مبلغ هزینه دادرسی مطابق روح قانون نیست لذا در فرض تجدیدنظرخواهی هزینه دادرسی همانند دادخواست اولیه اخذ می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 331 - احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر می باشد : الف - در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون (000 000 3) ریال متجاوز باشد. ب - کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی. ج - حکم راجع به متفرعات دعوا درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد. تبصره - احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رای.

مشاهده ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM