نشست قضایی شماره 1398-6563

نشست قضایی شماره 1398-6563

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6563


کد نشست:
1398-6563

تاریخ برگزاری:
1397/09/13

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بردسیر

موضوع:
استفاده از الفاظ رکیک توسط چند نفر همزمان

پرسش:
چنانچه شخصی با استعمال الفاظ رکیک به چندین نفر همزمان با الفاظ واحد توهین نماید و متضررین از جرم به طور جداگانه با فاصله زمانی قبل از انقضای موعد قانونی طرح شکایت نمایند و پرونده های جداگانه تشکیل شود آیا وی را می توان با وحدت ملاک از ماده 257 قانون مجازات اسلامی چندین بار وی را محکوم و مجازات کرد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تعدد مخاطبان موضوع از مصادیق تبصره یک ماده 134 قانون مجازات اسلامی است که از رفتار واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شده است و طبق مقررات تعدد واقعی با متهم رفتار میشود اعم از اینکه شکات با هم یا منفردا و در زمان های مختلف طرح دعوی کیفری کنند.

نظر اکثریت:
در خصوص پاسخ سوال مذکور دو نظریه وجود دارد که برخی معتقدند این موارد تعدد محسوب می شود و طبق ماده 134 یک مجازات اجرا می شود زیرا اگر بخواهیم مثلا ده بار او را مجازات کنیم با روح قانون سازگار نیست و عادلانه نمی باشد و باید تفسیر به نفع متهم کنیم زیرا فرد یک لفظ گفته است که توهین به همه افراد محسوب می شود و در تعدد زمان وقوع جرم که فرد یک جرم انجام داده است و یک مجازات هم باید اجرا شود و چون یک لفظ یک رفتار بوده است یک مرتبه مجازات می شود و چندین مرتبه اجرا شود.

نظر اقلیت:
اگر شکات در فواصل زمانی اقدام به شکایت نمودند اگر در یک پرونده مجازات متهم اجرا شد و شاکی دیگری اقدام به طرح شکایت نمود مجددا در آن پرونده نیز مجازات متهم اجرا خواهد شد زیرا عدم اجرای مجازات بصورت مجدد باعث تضییع حق شاکی می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 257 ـ کسی که چند نفر را به یک لفظ قذف نماید هر کدام از قذف شوندگان می تواند جداگانه شکایت نماید و در صورت صدور حکم محکومیت اجرای آن را مطالبه کند. چنانچه قذف شوندگان یکجا شکایت نمایند بیش از یک حد جاری نمی شود.

مشاهده ماده 257 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM