نشست قضایی شماره 1398-6006

نشست قضایی شماره 1398-6006

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6006


کد نشست:
1398-6006

تاریخ برگزاری:
1397/12/01

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر سبزوار

موضوع:
بررسی لزوم بازداشت موقت در جرم جرح با چاقو

پرسش:
نظر به اینکه حسب بند « ت » ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری در صورت وجود دلایل قراین و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم مبنی بر ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت بانوان و اطفال و تظاهر قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص که به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه انجام شود صدور بازداشت موقت جایز است.

نظر هیئت عالی:
صرف ارتکاب جرح با چاقو مجوز قانونی جهت صدور قرار بازداشت موقت نیست مگر این که با لحاظ میزان دیه متعلقه ثلث دیه کامل یا بیش از آن باشد. همچنین چنانچه ایراد جرح توام با اتهام تظاهر قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص به وسیله چاقو باشد؛ در این صورت با لحاظ بند " ت " ماده 237 قانون فوق الذکر می تواند از موارد بازداشت موقت ( در صورت وجود دلایل قراین و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم ) باشد. بنابراین نظریات قضات محترم دادگستری شهرستان سبزوار استان خراسان رضوی در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به حصری بودن مواد جواز صدور قرار بازداشت موقت مندرج در بندهای ذیل ماده 237 و لزوم اعمال اصل تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم بزه موضوع سوال در زمره جرایمی که بتوان قرار بازداشت موقت برای مرتکب آن صادر نمود نیست مگر اینکه استفاده از چاقو منتهی به صدماتی گردد که میزان دیه آن صدمات ثلث دیه کامل یا بیش از آن باشد یا به قطع عضو مجنی علیه منتهی گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه ایراد جرح با چاقو فرد اجلی و اعلی از مزاحمت برای اشخاص می باشد لذا صدور قرار بازداشت موقت برای فردی که مرتکب ایراد جرح با چاقو گردیده و به استناد بند « ت » ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری البته منوط به وجود یکی از شرایط مندرج در بند های ذیل ماده 238 قانون مرقوم مجاز می باشد

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 237 ـ صدور قرار بازداشت موقت جایز نیست مگر در مورد جرایم زیر که دلایل قرائن و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم دلالت کند: الف ـ جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس ابد یا قطع عضو و در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی جنایاتی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است. (اصلاحی 24/03/1394) ب ـ جرایم تعزیری که درجه چهار و بالاتر است. پ ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور که مجازات قانونی آنها درجه پنج و بالاتر است. ت ـ ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت بانوان و اطفال و تظاهر قدرتنمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص که به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه انجام شود. ث ـ سرقت کلاهبرداری ارتشاء اختلاس خیانت در امانت جعل یا استفاده از سند مجعول در صورتیکه مشمول بند (ب) این ماده نباشد و متهم دارای یک فقره سابقه محکومیت قطعی به علت ارتکاب هر یک از جرایم مذکور باشد. تبصره ـ موارد بازداشت موقت الزامی موضوع قوانین خاص به جز قوانین ناظر بر جرایم نیروهای مسلح از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون ملغی است.

مشاهده ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 238 ـ صدور قرار بازداشت موقت درموارد مذکور درماده قبل منوط به وجود یکی از شرایط زیر است: الف ـ آ‎زاد بودن متهم موجب از بین رفتن آثار و ادله جرم یا باعث تبانی با متهمان دیگر یا شهود و مطلعان واقعه گردد و یا سبب شود شهود از اداء شهادت امتناع کنند. ب ـ بیم فرار یا مخفی شدن متهم باشد و به طریق دیگر نتوان از آن جلوگیری کرد. پ ـ آزاد بودن متهم مخل نظم عمومی موجب به خطر افتادن جان شاکی شهود یا خانواده آنان و خود متهم باشد.

مشاهده ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM