نشست قضایی شماره 1397-4543

نشست قضایی شماره 1397-4543

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4543


کد نشست:
1397-4543

تاریخ برگزاری:
1396/10/21

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تکلیف بازپرس در خصوص اظهارنظر راجع به همه موضوعات ابرازی شاکی

پرسش:
شخص الف علیه شخص ب شکایتی دایر بر کلاهبرداری تحصیل مال از طرق نامشروع و خیانت در امانت مطرح نموده است بازپرس پرونده پس از انجام تحقیقات کافی تشخیص می دهد که مجموع اقدامات انجام شده از ناحیه متهم مصداق بزه کلاهبرداری می باشد و در این خصوص قرار جلب به دادرسی صادر می نماید با عنایت به مراتب فوق آیا بازپرس ضمن صدور قرار جلب به دادرسی مکلف است که در خصوص اتهامات تحصیل مال از طرق نامشروع و خیانت در امانت هم قرار منع تعقیب صادر کند یا خیر؟ با در نظر داشتن آثار و تبعات هر کدام از پاسخ ها نظرات خود را بیان فرمایید.

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه تشخیص عنوان اتهامی و تطبیق رفتار مجرمانه با مواد قانونی از وظایف خاص مرجع قضایی است بازپرس تکلیفی در اظهار نظر در خصوص عناوین مطرح شده از سوی شاکی ندارد زیرا بازپرس صرفا باید رفتار مجرمانه اعلامی را مورد ممیزی قرار داده و پس از انجام تحقیقات به تشخیص خود اتخاذ عنوان مجرمانه صحیح نماید و اظهارنظر در خصوص سایر عناوین اعلامی از سوی شاکی ضرورتی ندارد.

نظر اکثریت:
در این فرض بازپرس لازم نیست که در مورد اتهامات تحصیل مال از طریق نامشروع و خیانت در امانت هم قرار منع تعقیب صادر کند؛ چرا که تشخیص عنوان مجرمانه با قاضی می باشد و لزومی در اظهار نظر در خصوص ادعاهای شاکی وجود ندارد بازپرس در مورد فعل متهم اظهار نظر می کند و منع محاکمه مضاعف متهم نیز ایجاب می کند که در مورد رفتار وی صرف یک بار رسیدگی صورت گیرد. قایلین به این نظر معتقدند در صورت صدور قرار منع تعقیب در مورد سایر اتهامات و قطعی شدن آن قرار در صورتی که پس از صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به دادگاه اگر دادگاه عمل متهم را مصداق عنوان اتهامی تحصیل مال از طرق نامشروع یا خیانت در امانت تشخیص دهد عملا دچار مشکل می شود چرا که در مورد این اتهامات تصمیم سابق دادسرا مبنی بر منع تعقیب قطعی شده است و اعتبار امر مختوم دارد.

نظر اقلیت:
در این فرض بازپرس لازم هست که در مورد اتهامات تحصیل مال از طرق نامشروع و خیانت در امانت هم قرار منع تعقیب صادر کند؛ چرا که بازپرس مکلف است در هر پرونده در خصوص کلیه ادعاهای همه ی شکات علیه تمام متهمین اظهار نظر نماید. شاید شاکی به تصمیم بازپرس مبنی بر اینکه عمل متهم را مصداق خیانت در امانت تشخیص نداده است اعتراض داشته باشد و در صورتی که در مورد این اتهام اتخاذ تصمیم نشود حق وی برای اعتراض به تصمیم بازپرس از بین خواهد رفت. در ضمن چنانچه قانونی در زمینه ای نقص داشته باشد برای بر طرف کردن آن نقص نباید با تصمیمی غیر اصولی و غیر قانونی انجام گردد و نیاز به رفع این خلا از طریق قانونگذاری می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM