نشست قضایی شماره 1399-7563

نشست قضایی شماره 1399-7563

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7563


کد نشست:
1399-7563

تاریخ برگزاری:
1398/06/01

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
تصرف مجدد فروشنده پس از فروش زمین

پرسش:
در صورتی که شخص ملکش را به دیگری بفروشد و پس از اینکه معامله به صورت کامل انجام شد پس از معامله و در جلسه تنظیم مبایعه نامه اظهار داشته باشد منزل را تحویل تو (خریدار) نمی دهم مگر اینکه ملک دیگری را که در معامله مجزایی به من فروختی در اداره ثبت اسناد به نام من کنی و بعد از مدتی نیز اجازه سکونت به خریدار بدهد با این وصف که « صرفا تا زمان تنظیم سند رسمی ملک ثانی به فروشنده خریدار به عنوان مهمان در ملک اولیه سکونت داشته باشد بعد از مدتی از تصرف خریدار نیز شخص فروشنده ملک را تصرف می نماید. حال خریدار در دادسرا شکایت کیفری تصرف عدوانی مطرح نموده است.

نظر هیئت عالی:
قطع نظر از این که سوال مطروحه مصداقی و ناظر به مورد خاص است که تشخیص موضوع و انطباق آن با قانون با مرجع رسیدگی کننده است نظریه اکثریت که عمل فروشنده را تصرف عدوانی می داند مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اولا: با توجه به این که معامله تماما واقع شده و ملکیت به خریدار منتقل شده است فروشنده حقی بر ملک نداشته تا بتواند نحوه تصرف خریدار را تعیین نماید فلذا مورد از موارد اناطه خارج است ثانیا : با توجه به این که ملک به مالکیت خریدار در آمده است فروشنده مالکیتی بر ملک موضوع شکایت نداشته است فلذا تصرف او پس از تصرف خریدار به لحاظ عدم اهمیت تصرف سابق -که در پرونده جاری تصرف خریدار نیز صورت پذیرفته است - واجد وصف مجرمانه و تصرف عدوانی کیفری است.

نظر اقلیت:
جرم استثناء ممنوع است و مفروض شرع و مقنن بر این است که افعال اشخاص عقاب کیفری نداشته مگر به صراحت قانون در فرض سوال نیت فروشنده بر این بوده تا امنیت خاطری برای دریافت عوض مورد معامله که تحویل خریدارمی دهد داشته باشد. با عنایت به وصف فوق سو نیت مفروض نبوده و عقیده بر اناطه دارم.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM