نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/10/06

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر بندر امام خمینی

موضوع:
مرجع صالح جهت رسیدگی و مطالبه نفقه

پرسش:
مراد از دعاوی مربوط به نفقه جاریه زوجه «مذکور در بند (6) ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل 21 قانون اساسی مصوب 1376» فقط دعاوی حقوقی جهت مطالبه نفقه است یا شکایات کیفری ترک انفاق را نیز شامل می شود؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به بند (6) از ماده واحده قانون اختصاص تعدادی از دادگاه های موجود به دادگاه های موضوع اصل 21 قانون اساسی و عبارات نفقه معوقه زوجه و نفقه اقربای واجب النفقه که همراه با نفقه جاریه به کار برده شده به نظر می رسد مراد از دعاوی مربوط به نفقه جاریه در زمره سایر دعاوی مدنی مندرج در این بند دعوای مطالبه یا تعیین نفقه جاری به عنوان یک دعوای مدنی است که مراد از نفقه جاریه برای زوج و سایر اقربا نوعی مستمری برای آینده می باشد که قابل طرح در دادگاه خانواده است. بنابراین نظر اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
آنچه از عبارت «نفقه جاری» متبادر به ذهن می شود شکایت کیفری به جهت عدم پرداخت نفقه روزانه است و طرح دعوای حقوقی برای مطالبه نفقه زوجه که مستلزم رعایت تشریفات قانونی و رسیدگی نسبتا طولانی است معقول و منطقی به نظر نمی رسد. مضاف بر این رسیدگی به شکایت ترک انفاق ارتباط مستقیم با موضوع نشوز و تمکین زوجه دارد که رسیدگی به امور اخیر به موجب بند (9) قانون مورد بحث در صلاحیت محاکم خانواده است لذا با تشکیل دادگاه های خانواده در هر حوزه قضایی سایر محاکم از رسیدگی به شکایت کیفری ترک انفاق ممنوع است.

نظر اقلیت:
مراد از دعاوی مربوط به نفقه جاریه فقط دعاوی حقوقی مربوط به نفقه بوده که ممکن است تحت عنوان مطالبه نفقه روزانه یا تعیین نفقه جاریه مطرح شود. برخی از دلایل این استنباط عبارتند از:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM