نشست قضایی شماره 1398-6235

نشست قضایی شماره 1398-6235

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6235


کد نشست:
1398-6235

تاریخ برگزاری:
1397/09/15

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
عدم ثبت واقعه ازدواج در دفاتر رسمی

پرسش:
وفق ماده 49 قانون حمایت خانواده در صورتیکه زوج بخواهد ازدواج را ثبت نماید ولی به علل قانونی امکانپذیر نباشد و دفترخانه از ثبت خودداری کند آیا زوج قابل مجازات خواهد بود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 49 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 ثبت واقعه ازدواج یک تکلیف قانونی است و اساسا اقدام به ازدواج دایم بدون ثبت آن واجد وصف کیفری است و زوج از این حیث تحت تعقیب کیفری قرار می گیرد بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان تبریز استان آذربایجان شرقی موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه در فرض سوال زوج حاضر به ثبت ازدواج خود می باشد اما عدم ثبت واقعه نکاح خارج از اختیار وی و بدلایل قانونی می باشد لذا بلحاظ عدم احراز سوء نیت زوج و با لحاظ قاعده تفسیر به نفع متهم و همچنین با در نظر گرفتن مقتضیات فعلی جامعه نمی توان زوج را مجازات نمود.

نظر اقلیت:
با در نظر گرفتن فلسفه تقنین ماده 49 قانون حمایت خانواده که ناظر به حفظ نظم عمومی جامعه می باشد لذا چنانچه زوج با علم و اطلاع به اینکه ازدواج وی بدلیل عدم رعایت مقررات قانونی قابل ثبت نخواهد بود اقدام به ازدواج کند قابل مجازات خواهد بود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

مشاهده ماده 49 قانون حمایت از خانواده

ماده 4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: 1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن 2ـ نکاح دائم موقت و اذن در نکاح 3ـ شروط ضمن عقد نکاح 4ـ ازدواج مجدد 5 ـ جهیزیه 6 ـ مهریه 7ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت 8 ـ تمکین و نشوز 9ـ طلاق رجوع فسخ و انفساخ نکاح بذل مدت و انقضای آن 10ـ حضانت و ملاقات طفل 11ـ نسب 12ـ رشد حجر و رفع آن 13ـ ولایت قهری قیمومت امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان 14ـ نفقه اقارب 15ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر 16ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست 17ـ اهدای جنین 18ـ تغییر جنسیت تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول دوازدهم (12) و سیزدهم (13) قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می شود. تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی مذکور در امور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات تنفیذ و اجراء می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از خانواده

ماده 16ـ به منظور تحکیم مبانی خانواده و جلوگیری از افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق و سعی در ایجاد صلح و سازش قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون مراکز مشاوره خانواده را در کنار دادگاههای خانواده ایجاد کند. تبصره ـ در مناطقی که مراکز مشاوره خانواده وابسته به سازمان بهزیستی وجود دارد دادگاهها می توانند از ظرفیت این مراکز نیز استفاده کنند.

مشاهده ماده 16 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM