نشست قضایی شماره 1400-7766

نشست قضایی شماره 1400-7766

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7766


کد نشست:
1400-7766

تاریخ برگزاری:
1398/09/04

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر کاشان

موضوع:
ارتکاب جرم تبعه خارجی در کشور خارجی نسبت به شخص ایرانی

پرسش:
چنانچه تبعه خارجی در کشور عراق مرتکب سرقت نسبت به شخص ایرانی شود و مالباخته در کاشان شکایت مطرح کند چه تصمیمی باید اتخاذ شود ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه شرایط ماده 8 قانون مجازات اسلامی فراهم باشد و متهم به ایران اعاده گردد یا در ایران یافت شود محاکم کیفری صالح به رسیدگی خواهند بود.

نظر اکثریت:
براساس ماده 316 قانون آیین دادرسی کیفری به اتهامات اشخاصی که در خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب جرم می شوند چنانچه از اتباع بیگانه باشند در دادگاه تهران رسیدگی می شود و بررسی اینکه آیا شرایط ماده 8 قانون مجازات اسلامی فراهم می باشد یا خیر به عهده مرجع صالح می باشد ؛ ضمن اینکه نظر اقلیت دارای ایراد می باشد به این جهت که تا زمانیکه مرجع قضایی صلاحیت رسیدگی به موضوعی را نداشته باشد امکان اتخاذ تصمیم ماهوی ندارد و در صورت عدم صلاحیت رسیدگی به موضوع نوبت به صدور قرار ماهوی نمی رسد لذا بایستی قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادسرای عمومی و انقلاب تهران صادر شود.

نظر اقلیت:
باتوجه به اینکه جرم در خارج از کشور ایران واقع شده است و موضوع از موارد مندرج در مواد 5 و 8 قانون مجازات اسلامی نمی باشد لذا مستندا به بند پ ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری به دلیل اینکه متهم قابل تعقیب نمی باشد قرار موقوفی تعقیب صادر می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 316 ـ به اتهامات اشخاصی که در خارج از قلمرو حاکمیت جمهوری اسلامی ایران مرتکب جرم می شوند و مطابق قانون دادگاه های ایران صلاحیت رسیدگی به آنها را دارند چنانچه از اتباع ایران باشند حسب مورد در دادگاه محل دستگیری و چنانچه از اتباع بیگانه باشند حسب مورد در دادگاه تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 316 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 8 ـ هرگاه شخص غیرایرانی در خارج از ایران علیه شخصی ایرانی یا علیه کشور ایران مرتکب جرمی به جز جرایم مذکور در مواد قبل شود و در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران به جرم او رسیدگی می شود مشروط بر اینکه: الف ـ متهم در جرایم موجب تعزیر در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا در صورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. ب ـ رفتار ارتکابی در جرایم موجب تعزیر به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران و قانون محل وقوع جرم باشد.

مشاهده ماده 8 قانون مجازات اسلامی

ماده 5 ـ هر شخص ایرانی یا غیرایرانی که در خارج از قلمرو حاکمیت ایران مرتکب یکی از جرایم زیر یا جرایم مقرر در قوانین خاص گردد طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود و هرگاه رسیدگی به این جرایم در خارج از ایران به صدور حکم محکومیت و اجرای آن منتهی شود دادگاه ایران در تعیین مجازات های تعزیری میزان محکومیت اجراء شده را محاسبه می کند: الف ـ اقدام علیه نظام امنیت داخلی یا خارجی تمامیت ارضی یا استقلال جمهوری اسلامی ایران ب ـ جعل مهر امضاء حکم فرمان یا دست خط مقام رهبری یا استفاده از آن پ ـ جعل مهر امضاء حکم فرمان یا دست خط رسمی رئیس جمهور رئیس قوه قضاییه رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی رئیس مجلس خبرگان رئیس دیوانعالی کشور دادستان کل کشور اعضای شورای نگهبان رئیس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام وزرا یا معاونان رئیس جمهور یا استفاده از آنها ت ـ جعل آراء مراجع قضایی یا اجراییه های صادره از این مراجع یا سایر مراجع قانونی و یا استفاده از آنها ث ـ جعل اسکناس رایج یا اسناد تعهدآور بانکی ایران و همچنین جعل اسناد خزانه و اوراق مشارکت صادرشده یا تضمین شده از طرف دولت یا تهیه یا ترویج سکه قلب در مورد مسکوکات رایج داخل

مشاهده ماده 5 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM