نشست قضایی شماره 1397-5539

نشست قضایی شماره 1397-5539

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5539


کد نشست:
1397-5539

تاریخ برگزاری:
1397/02/05

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر محمدیه

موضوع:
تقاضای اعمال ماده 442 قانون آئین دادرسی کیفری در صورت اعتراض شاکی

پرسش:
در خصوص اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه دادستان به رای اعتراض ننماید لیکن شاکی به رای اعتراض کند آیا متهم می تواند تقاضای اعمال ماده 442 و تخفیف نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به فلسفه وجودی ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 که کاهش یک مرحله از دادرسی و تسریع در رسیدگی و قطعیت آراء می باشد مقررات این ماده ناظر به مواردی است که پرونده امر با وجود قابلیت تجدیدنظرخواهی محکوم علیه به لحاظ عدم تجدیدنظرخواهی از سوی دادستان و شاکی خصوصی یا استرداد درخواست تجدیدنظر از سوی نامبردگان قابلیت طرح در مرجع تجدیدنظر را نداشته باشد بنابراین در فرض سوال که شاکی خصوصی از حکم صادره محکومیت تجدیدنظرخواهی نموده است مورد مطروحه از مصادیق ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 خارج بوده و دادگاه تجدیدنظر مطابق مقررات رسیدگی و رای لازم را صادر خواهد نمود. بدیهی است که دادگاه تجدیدنظر مطابق ماده 459 قانون فوق الذکر در صورت استحقاق محکوم علیه در مجازات وی تخفیف خواهد داد. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان محمدیه استان قزوین مورد تایید است.

نظر اکثریت:
زمانی که شاکی به رای اعتراض می کند اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری منتفی می شود؛ چرا که فلسفه قانونگذار از اعمال ماده 442 این بوده که پرونده در همان مرحله بدوی قطعی شود و پرونده به دادگاه تجدیدنظر نرود و زمانی که پرونده قرار است به دادگاه تجدید نظر ارسال شود پس اعمال ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری منتفی می باشد.

نظر اقلیت:
زمانی که متهم تسلیم به رای شد و دادستان اعتراض نکرد ولی شاکی اعتراض نمود با توجه به اینکه در متن ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری سخنی از اعتراض شاکی به میان نیامده است با عنایت به قاعده تفسیر به نفع متهم دادگاه صادر کننده حکم به تقاضای متهم برای تخفیف رسیدگی کرده و پس از آنکه در مورد متهم اعمال تخفیف نمود پرونده را به دادگاه تجدید نظر ارسال می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM