نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/02/28

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
نوع دعوی در صورت مستحق للغیر درآمدن مبیع

پرسش:
اگر مبیع مستحق للغیر در آید خریدار چه دعوایی را باید مطرح نماید؟ فسخ معامله یا ابطال معامله ؟ پاسخ را مستدل و مستند مرقوم فرمایید.

نظر هیئت عالی:
در صورتی که مبیع کلا مستحق للغیر در آید مطابق مواد 265 و 391 قانون مدنی چنین معامله ای باطل است و بیع فاسد اثری در تملک ندارد؛ بنابراین خریدار باید دعوی ابطال یا اعلام بطلان معامله را طرح نماید و این در موردی است که مبیع عین خارجی یا کلی در معین باشد؛ به علاوه اگر مشتری اطلاعی از مستحق للغیر بودن مورد معامله نداشته باشد علاوه بر مطالبه رد ثمن استحقاق دریافت غرامات وارده را دارد لیکن اگر جزیی از مبیع مستحق للغیر در آمد حکم مذکور ناظر بر قسمتی است که معامله باطل است و در این صورت خریدار می تواند مطابق ماده 441 قانون مدنی از خیار تبعض صفقه استفاده کرده و قرار داد را نسبت به آن بخش از مبیع که معامله راجع به آن صحیح بوده فسخ نماید و ثمن معامله را مسترد کند.

نظر اکثریت:
در پاسخ باید گفت اولا؛ فسخ ناظر بر معامله صحیح است و ابطال ناظر بر معامله ای است که از اول یعنی زمان انعقاد عقد معامله غیر صحیح بوده است. لذا در آن قسمت از مبیع که مستحق للغیر است خریدار باید دعوی ابطال معامله را مطرح نماید دوما؛ در فرض سوال چنانچه مبیع کلا مستحق للغیر در آید معامله «بیع» باطل است و خریدار باید تقاضای «خواسته» صدور حکم مبنی بر بطلان معامله بلحاظ مستحق للغیر در آمدن مبیع و استرداد ثمن معامله از دادگاه بخواهد. چنانچه خریدار«مشتری» جهل به مستحق للغیر بودن مبیع داشته باشد بایع باید از عهده غرامات وارده بر مشتری نیز بر آید. نکته ای که قابل توجه است اینکه بطلان بیع در خصوص مبیع عین معین است نه مبیع کلی مثل فروش صد کیلو برنج هاشمی چون در این فرض خریدار می تواند صد کیلو برنج هاشمی دیگر را از بایع بخواهد. در فرضی که قسمتی از مبیع مستحق الغیر در آید معامله نسبت به این قسمت باطل اما نسبت به قسمتی که بایع مالک است معامله صحیح است اما در این فرض دو حالت وجود دارد الف: خریدار«مشتری» حق فسخ بیع را دارد ب: نسبت به قسمتی که بیع واقع شده قبول نماید و نسبت به قسمتی که بیع باطل بوده ثمن را استردادکند. مستند قانونی ماده 441 قانون مدنی می باشد. ایرادی که بر سوال وارد است این است که دعوای فسخ معامله نداریم فسخ از ایقاعات است و ایقاع یک عمل حقوقی است که تحقق آن نیاز به اراده انشایی توسط ذی حق دارد و انشاء فسخ کار قضایی نیست تا بتوان آن را از دادگاه درخواست نمود و وظیفه دادگاه انشاء فسخ نیست بلکه احراز وقوع موضوع فسخ در گذشته و اعلام و تایید یا عدم تایید فسخ قرارداد است. به عبارات ساده تر طرح دعوای فسخ در دادگاه نداریم بلکه باید دادخواست تنفیذ فسخ معامله تقدیم دادگاه نمود. البته ناگفته نماند پاسخ سوال همان است که در سطور فوق بیان گردید.

نظر اقلیت:
خریدار حق فسخ معامله را دارد باید دعوی فسخ معامله را مطرح نماید. مستند قانونی ماده 384 قانون مدنی است. قایلین به این نظر معتقدند که چون بطلان معامله امری استثنایی است و اصل بر صحت معاملات است. باید دعوی فسخ معامله را مطرح نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 441 - خیار تبعض صفقه وقتی حاصل می شود که عقد بیع نسبت به بعض مبیع به جهتی از جهات باطل باشد در این صورت مشتری حق خواهد داشت بیع را فسخ نماید یا به نسبت قسمتی که بیع واقع شده است قبول کند و نسبت به قسمتی که بیع باطل بوده است ثمن را استرداد کند.

مشاهده ماده 441 قانون مدنی

ماده 383 - تسلیم باید شامل آن چیزی هم باشد که از اجزا و توابع مبیع شمرده می شود.

مشاهده ماده 383 قانون مدنی

ماده 391 - در صورت مستحق للغیر بر آمدن کل یا بعض از مبیع بایع باید ثمن مبیع را مسترد دارد و در صورت جهل مشتری به وجود فساد بایع باید از عهده ی غرامات وارده بر مشتری نیز بر آید.

مشاهده ماده 391 قانون مدنی

ماده 392 - در مورد ماده ی قبل بایع باید از عهده ی تمام ثمنی که اخذ نموده است نسبت به کل یا بعض بر آید اگر چه بعد از عقد بیع به علتی از علل در مبیع کسر قیمتی حاصل شده باشد.

مشاهده ماده 392 قانون مدنی

ماده 265 - هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

مشاهده ماده 265 قانون مدنی

ماده 384 - هر گاه در حال معامله مبیع از حیث مقدار معین بوده و در وقت تسلیم کمتر از آن مقدار در آید مشتری حق دارد که بیع را فسخ کند یا قیمت موجود را با تادیه حصه ای از ثمن به نسبت موجود قبول نماید و اگر مبیع زیاده از مقدار معین باشد زیاده مال بایع است.

مشاهده ماده 384 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM