نشست قضایی شماره 1398-6512

نشست قضایی شماره 1398-6512

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6512


کد نشست:
1398-6512

تاریخ برگزاری:
1397/08/10

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
اقاله بیع قبل از استفاده شفیع از حق اخذ به شفعه

پرسش:
در مورد اخذ به شفعه چنانچه قبل از استفاده از این حق توسط شفیع شریک فروشنده و خریدار بیع را اقامه نمایند آیا همچنان امکان اخذ به شفعه برای شفیع وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
به تحقق عقد بیع بین شریک (فروشنده) و ثالث (خریدار) حق اخذ به شفعه برای شریک دیگر با حصول شرایط موضوع ماده 808 ق.م ایجاد می شود و تراضی بعدی در اقاله عقد بیع برای زوال حق شفیع منشاء اثر نخواهد بود؛ ضمنا رای اصراری شماره 40-3/9/1371 هیات عمومی شعب حقوقی دیوان عالی کشور موید این نظریه می باشد.

نظر اکثریت:
برابر ماده 808 قانون مدنی با وقوع بیع حق شفعه به وجود می آید و شفیع می تواند از این حق استفاده کند و اسقاط این حق نیاز به دلیل دارد که نقصی در این خصوص وجود ندارد تاحق ایجاد شده راساقط نماید بنابراین اقاله بعدی مانع اخذ به شفعه نمی باشد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه اخذ به شفعه جهت دفع ضرر به شریک می باشد یا اقاله صورت گرفته این امر حاصل شده است و دلیلی جهت اخذ به شفعه باقی نمی ماند لذا پاسخ منفی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 808 - هر گاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک حصه ی خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه ی مبیعه را تملک کند. این حق را حق شفعه و صاحب آن را شفیع می گویند.

مشاهده ماده 808 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM