نشست قضایی شماره 1399-7173

نشست قضایی شماره 1399-7173

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7173


کد نشست:
1399-7173

تاریخ برگزاری:
1398/01/27

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
امکان اعطای نیابت برای دادرسی کیفری در مرحله دادگاه

پرسش:
آیا می توان در امر کیفری به لحاظ زندانی بودن متهم در حوزه دیگر تشکیل جلسه رسیدگی را از طریق نیابت به دادگاه محل حضور متهم واگذار کرد؟ در فرض مثبت بودن پاسخ دفاع از کیفرخواست به چه ترتیبی و بر عهده کیست؟

نظر هیئت عالی:
صلاحیت دادگاه در رسیدگی به دعوی قاعده آمره است که تخطی از آن جایز نمی باشد و لذا امر رسیدگی به دعوی که قایم به دادگاه ذیصلاح است قابلیت نیابت به سایر مراجع قضایی را ندارد. بدیهی است که انجام نیابت قضایی و اعطای آن تنها در موارد خاص قابل اعمال است.

نظر اکثریت:
با توجه به این که دادرسی در دادگاه ترافعی است بنابراین؛ تشکیل جلسه دادرسی قایم به همان دادگاه رسیدگی کننده است و اعطای نیابت برای تشکیل جلسه دادرسی به دادگاه دیگر نقض غرض قانون گذار در این مورد و بر خلاف ترافعی بودن آن است ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری نیز ناظر به انجام تحقیقات مقدماتی است و ماده 334 همین قانون نیز ناظر به مورد خاصی است که نمی توان جواز اعطای نیابت به دادگاه دیگر برای برگزاری جلسه دادرسی را از آن استنباط کرد و حتی در دادرسی های مدنی نیز بر اساس مواد 290 تا 294 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب (در امور مدنی) قانون گذار صرفا در رسیدگی به دلایل اعطای نیابت را مجاز می داند در نتیجه اعطای نیابت به دادگاه دیگر برای برگزاری جلسه محاکماتی از لحاظ قانون مجاز شناخته نمی شود.

نظر اقلیت:
نظر به این که رسیدگی در دادگاه ها در مرحله محاکماتی اصولا ترافعی است و فرقی بین رسیدگی دلایل در دادگاه و غیر آن وجود ندارد؛ چون قانون گذار در مواد 290 تا 294 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) اعطای نیابت را برای رسیدگی به دلایل مجاز می داند و با رعایت ترافعی بودن رسیدگی به ادله ارایه شده در دادگاه مجری نیابت ایراد به ترافعی بودن مردود است مگر موردی که مشمول تبصره 2 ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری شود و چنان که در دادرسی کیفری نیز در ماده 334 قانون آیین د ادرسی کیفری در مورد اجرای قرار اتیان سوگند امکان اعطای نیابت در دادگاه پیش بینی شده است؛ اعطای نیابت برای تشکیل جلسه دادرسی با لحاظ ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری و مقررات فوق از آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) با ممنوعیتی مواجه نیست و در این صورت دادستان صادر کننده کیفرخواست یا شخصا در دادرسی آن دادگاه حاضر شده و یا با دعوت به دادرسی توسط دادگاه مجری نیابت می تواند با اعطای نیابت به دادستان محل دادگاه مجری نیابت دفاع از کیفر خواست را به وی نیابت دهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 – در هر موردی که رسیدگی به دلایلی از قبیل تحقیقات از مطلعین و گواهان یا معاینه محلی و یا هر اقدام دیگری که می بایست خارج از مقر دادگاه رسیدگی کننده به دعوا انجام گیرد و مباشرت دادگاه شرط نباشد مرجع مذکور به دادگاه صلاحیتدار محل نیابت می دهد تا حسب مورد اقدام لازم معمول و نتیجه را طی صورت مجلس به دادگاه نیابت دهنده ارسال نماید. اقدامات مذکور درصورتی معتبر خواهد بود که مورد وثوق دادگاه باشد.

مشاهده ماده 290 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 334 ـ هرگاه شخصی که باید سوگند یاد کند به دلیل عذر موجه نتواند در دادگاه حاضر شود قاضی می تواند وقت دیگری برای سوگند معین کند یا خود نزد وی حاضر شود و در آن محل سوگند را استماع کند و یا استماع آن را به قاضی دیگری نیابت دهد.

مشاهده ماده 334 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM