نشست قضایی شماره 1398-6172

نشست قضایی شماره 1398-6172

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6172


کد نشست:
1398-6172

تاریخ برگزاری:
1397/09/15

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر مهر

موضوع:
مسئولیت مدنی بانک ها در قبال اقدامات مجرمانه کارمندان خود

پرسش:
آیا بانک ها در قبال اقدامات مجرمانه (اختلاس) کارمندان خود مسیولیت مدنی دارند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
هر بانک به حکم بند ج ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور در مقابل خساراتی که در اثر عملیات آن متوجه مشتریان می شود مسیول و متعهد به جبران خواهد بود؛ لهذا نظریه اکثریت که مسیولیت مدنی را متوجه بانک دانسته صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
بانک مسیولیت مدنی دارد؛ چرا که مشتری پول خود را در اختیار بانک به عنوان شخص حقوقی قرار می دهد و به اعتبار شخص حقوقی وجوه خود را سپرده می نماید؛ مسیولیت بانک ها فراتر از مسیولیت امانی و ودیعه می باشد؛ چرا که بانک ها از موسسات تجاری و اقتصادی هستند که بر اساس ماده 2 قانون تجارت عمل بانک عمل تجاری محسوب می شود و براساس قرارداد فی مابین مشتری و بانک بانک ها در قبال سودی که از سپرده اشخاص تحصیل می نمایند به افراد سود پرداخت می کنند و قرارداد های بانکی نیز موید تضمین وجوه و سپرده اشخاص می باشد. بند ج ماده 35 قانون نظام پولی و بانکی کشور نیز موید جبران خسارت وارده به مشتریان در اثر عملیات بانک می باشد.

نظر اقلیت:
بانک مسیولیت مدنی ندارد؛ به چند دلیل 1- ید بانک ید امانی است و هیچ گاه به امین مراجعه نمی شود؛ مگر ید عدوانی شود. 2- طبق نظر اکثریت بانک باید در مقابل سارق نیز مسیول باشد؛ رویه قضات هیچگاه این نبوده است. 3-در مجازات اختلاس و سرقت رد مال نیز ذکر شده است اگر بانک مسیول باشد دیگر رد مال منعی ندارد بانک می بایست پول مالباخته را بدهد و سپس به سارق یا مختلس رجوع کند و این نیز رویه قضات نبوده است و مسیولیت تضامنی هم باطل است؛ چون دایره مسیولیت تضامنی مضیق و شرایط خاص دارد. 4- مسیولیت داشتن بانک ها نه مبنای قراردادی دارد و نه جایی آمده است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 35 ـ الف ـ محکومین به سرقت ارتشاء اختلاس خیانت در امانت کلاهبرداری جعل و تزویر صدور چک بی محل و ورشکستگی به تقصیر یا تقلب اعم از این که حکم از دادگاه های داخلی یا خارج کشور صادر شده یا محکوم مجرم اصلی یا شریک یا معاون جرم بوده باشد از تصدی اداره امور بانکها به هر عنوان ممنوع می باشند. ب ـ مدیران و روسای هیچ بانکی نمی توانند بدون اجازه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بانک دیگری سهم یا سمتی داشته باشند. ج ـ هر بانک در مقابل خساراتی که در اثر عملیات آن متوجه مشتریان می شود مسئول و متعهد جبران خواهد بود. مدیرعامل رییس هیات مدیره اعضاء هیات عامل و اعضاء هیات مدیره هر بانک نیز در مقابل صاحبان سهام و مشتریان مسئول خساراتی می باشند که به علت تخلف هر یک از آنها از مقررات و قوانین و آیین نامه های مربوط به این قانون یا اساسنامه آن بانک به صاحبان سهام یا مشتریان وارد می شود. تبصره ـ مرجع صالح برای تشخیص و تطبیق احکام صادره از دادگاه های خارجی در مورد بند الف این ماده وزارت دادگستری است.

مشاهده ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2- معاملات تجارتی از قرار ذیل است: 1- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد. 2- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد. 3- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره. 4- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوائج شخصی نباشد. 5- تصدی به عملیات جراحی. 6- تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی. 7- هر قسم عملیات صرافی و بانکی. 8- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد. 9- عملیات بیمه بحری و غیر بحری. 10- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجعه به آنها.

مشاهده ماده 2 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM