نشست قضایی شماره 1398-6569

نشست قضایی شماره 1398-6569

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6569


کد نشست:
1398-6569

تاریخ برگزاری:
1397/06/19

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
طرح دعوی در امور مالی توسط صغیر

پرسش:
آیا صغیری که قصد طرح دعوای تنفیذ یک قرارداد مالی (صلح) علیه دیگر وراث من جمله ولی قهری خود را دارد با فرض اینکه ولی قهری مخالف طرح دعوای مذکور باشد یا اینکه خواسته مذکور را انکار نماید نحوه ی طرح دعوای صغیر چگونه خواهد بود؟ آیا امکان عزل ولی قهری و تعیین قیم موقت (مثلا مادر طفل) جهت طرح دعوای مذکور وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
صغیر برای طرح دعوی (در فرض سوال) فاقد اهلیت استیفاء می باشد؛ لذا دعوی وی قابلیت استماع و رسیدگی ندارد؛ لیکن مطابق ماده 1184 ق.م اگر ولی قهری عزل شود یا عدم لیاقت وی احراز و اثبات گردد برای صغیر قیم تعیین خواهد شد و امکان طرح دعوی توسط قیم وجود دارد.

نظر اکثریت:
با اینکه در ماده 1218 قانون مدنی موارد نصب قیم تعیین شده است؛ اما با عنایت به ماده 1184 قانون مدنی که یک مورد از موارد انتخاب قیم را مطرح نموده است موارد انتخاب قیم در ماده 1218 قانون مدنی حصری نیست لذا در فرض سوال با وجود ولی قهری چون دادستان امکان ورود ندارد؛ لذا برمبنای ماده 1184 می بایست نخست درخواست عزل ولی مطرح شود و در صورت عزل ولی مطابق ماده 1184 قانون مدنی دادگاه برای صغیر یک قیم انتخاب می نماید و قیم مذکور باید اقدام به طرح دعوا نماید.

نظر اقلیت:
دیدگاه اول: اگر چه موضوع واقعا یک خلا قانونی است که دقیقا منطبق با هیچ مقرره قانونی نیست چرا که در فرض مطرح سوال در امور کیفری قانونگذار در ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری برای جنبه عمومی جرم تعیین تکلیف نموده است؛ اما برای طرح دعوای مدنی واقعا مقرره صریحی وجود ندارد؛ اما با عنایت به ماده 1187 قانون مدنی و توجها به تحلیل تمثیلی بودن موارد آن می توان گفت در نگاه قانونگذار موارد انتخاب امین دو نوع است یک مورد امینی است که ضم به ولی قهری می گردد؛ مثل قسمت آخر ماده 1184 قانون مدنی و یک مورد نیز امینی است که در مورد خاص جایگزین ولی قهری می شود و چون هیچ عاملی به طور قاطع و برای همیشه حق و تکلیف ولایت را از بین نمی برد و عواملی که در قانون باعث سقوط ولایت شمرده شده است در واقع از موانع اجرای ولایت است و حق پدر و جد پدری را معلق می کند و همین که مانع برطرف شد دوباره سمت ولایت باز می گردد لذا موضوع سوال از موارد سقوط ولایت نیست بلکه از موارد ضم امین است اما ضم امینی که حسب حکم ماده 1187 قانون مدنی در مورد خاص مذکور جهت طرح دعوا جایگزین ولی قهری می شود و به نظر می رسد با عنایت به اراده قانونگذار در ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری این تحلیل به اراده و منظور قانونگذار هم نزدیک تر باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 70 ـ در مواردی که تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی است و بزه دیده محجور میباشد و ولی یا قیم نداشته یا به آنان دسترسی ندارد و نصب قیم نیز موجب فوت وقت یا توجه ضرر به محجور شود تا حضور و مداخله ولی یا قیم یا نصب قیم و همچنین در صورتی که ولی یا قیم خود مرتکب جرم شده یا مداخله در آن داشته باشد دادستان شخصی را به عنوان قیم موقت تعیین و یا خود امر کیفری را تعقیب می کند و اقدامات ضروری را برای حفظ و جمع آوری ادله جرم و جلوگیری از فرار متهم به عمل می آورد. این حکم در مواردی که بزه دیده ولی و یا قیم او به عللی از قبیل بیهوشی قادر به شکایت نباشد نیز جاری است. تبصره ـ در خصوص شخص سفیه فقط در دعاوی کیفری که جنبه مالی دارد رعایت ترتیب مذکور در این ماده الزامی است و در غیر موارد مالی سفیه می تواند شخصا طرح شکایت نماید.

مشاهده ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 6 ـ مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این صورت دادگاه باید در ابتداء ادعای ضرورت را بررسی کند.

مشاهده ماده 6 قانون حمایت از خانواده

ماده 1184 - هر گاه ولی قهری طفل رعایت غبطه ی صغیر را ننماید و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر مولی علیه گردد به تقاضای یکی از اقارب وی و یا به درخواست رئیس حوزه ی قضایی پس از اثبات دادگاه ولی مذکور را عزل و از تصرف در اموال صغیر منع و برای اداره ی امور مالی طفل فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین می نماید. همچنین اگر ولی قهری به واسطه ی کبر سن و یا بیماری و امثال آن قادر به اداره اموال مولی علیه نباشد و شخصی را هم برای این امر تعیین ننماید طبق مقررات این ماده فردی به عنوان امین به ولی قهری منضم می گردد.

مشاهده ماده 1184 قانون مدنی

ماده 1187 - هر گاه ولی قهری منحصر به واسطه ی غیبت یا حبس به هر علتی که نتواند به امور مولی علیه رسیدگی کند و کسی را هم از طرف خود معین نکرده باشد حاکم یک نفر امین به پیشنهاد مدعی العموم برای تصدی و اداره ی اموال مولی علیه و سایر امور راجعه به او موقتا معین خواهد کرد.

مشاهده ماده 1187 قانون مدنی

ماده 1218 - برای اشخاص ذیل نصب قیم می شود: 1 - برای صغاری که ولی خاص ندارند؛ 2 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها بوده و ولی خاص نداشته باشند؛ 3 - برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آن ها متصل به زمان صغر آن ها نباشد.

مشاهده ماده 1218 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM