نشست قضایی شماره 1398-5994

نشست قضایی شماره 1398-5994

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5994


کد نشست:
1398-5994

تاریخ برگزاری:
1397/04/04

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
مبداء شروع مرور زمان یک ساله در طرح شکایت بزه افترا

پرسش:
در مواردی که شاکی پس از صدور قرار منع تعقیب اقدام به طرح شکایت افترا می نماید با توجه به شمول مرور زمان یک ساله طرح شکایت در جرایم قابل گذشت تاریخ ابتدای شمول مرور زمان قانونی طرح شکایت چه زمانی است؟ تاریخ اطلاع شاکی از طرح شکایت توسط مفتری ؟ تاریخ صدور قرار منع تعقیب ؟ تاریخ قطعیت آن؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به رای وحدت رویه شماره 228 مورخ 1349/8/20 هییت عمومی دیوانعالی کشور نظریه اکثریت قضات محترم دادگشتری شهرستان کرمان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه اطلاع شاکی از زمان صدور قرار منع تعقیب است که موضوعیت پیدا می کند و مطابق ماده 697 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی در تحقق افتراء علاوه بر انتساب بزه ناتوانی در اثبات آن نیز شرط است؛ در این زمان است که ناتوانی مفتری از اثبات بزه مشخص می شود و با توجه به جمیع موارد فوق لازم است تصمیم دادسرا قطعی شود لذا ملاک و مبدا شروع مرور زمان تاریخ قطعیت قرار منع تعقیب است.

نظر اقلیت:
با طرح شکایت بزه افترا واقع شده است و اطلاع شاکی تحقق پیدا کرده و لذا از این تاریخ مبدا مرور زمان یک ساله آغاز می شود

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 106 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره ـ غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

مشاهده ماده 106 قانون مجازات اسلامی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM