نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/08/10

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر تاکستان

موضوع:
مرجع صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان حین انجام وظایف ذاتی

پرسش:
ماموران انتظامی شهرستان حین گشت زنی در خیابان مشاهده نموده اند که یک دستگاه خودروی پژو به رانندگی شخص "الف" برای یکدستگاه خودروی پراید با چهار نفر سرنشین مونث ایجاد مزاحمت نموده که پس از اعلام ایست با بلندگوی خودرو متواری شدند که با تعقیب و گریز متوقف سپس از خودرو پیاده با مامورین درگیری فیزیکی داشته و پرسنل ناجا فحاشی و با کمک واحدهای گشتی متهمین به کلانتری دلالت و به علت اظهار تالم متهمین از ناحیه اعضای بدن و تماس با اورژانس با هماهنگی قاضی کشیک بیمارستان اعزام شدند و پس از آزادی به عنوان شاکی به علت ایراد ضرب و جرح عمدی از سوی مامورین اعلام شکایت نموده اند. مرجع صالح در رسیدگی به جرایم نظامیان کدام مرجع می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه جرم مامورین در حال انجام وظیفه ذاتی آنان بوده است مستند به ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری سازمان قضایی نیروهای مسلح صالح به رسیدگی می باشد؛ بدیهی است جرمی که مامورین انتظامی ضابط در حین انجام وظیفه قانونی خود در ارتباط با جرایم مشهود مرتکب شوند دادگاه های کیفری صالح به رسیدگی خواهند بود؛ نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
مامورین در حال انجام وظیفه ذاتی خود در مقام مامور نیروی انتظامی بوده اند و اگر مامورین انتظامی حین انجام وظایف مذکور در بند 8 ماده 4 قانون تشکیل نیروی انتظامی مصوب 1369 که تحت نظارت و تعلیمات دادگستری نیستند اگر مرتکب جرمی شوند چون در مقام ضابط دادگستری نیستند موضوع منصرف از مفاد اصل 172 قانون اساسی و تبصره 2 ماده یک قانون دادرسی نیروهای مسلح بوده و جرم در ارتباط با وظیفه ذاتی و قانونی تلقی می شود. بنابراین دادسرای نظامی براساس صلاحیت ذاتی خود رسیدگی را برعهده دارد.

نظر اقلیت:
موضوع مسیله مطروحه مطابق با بند الف ماده 45 قانون آیین دادرسی کیفری بوده و مامور که در راستای گشت جرم و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم مرتکب جرم شود ضابط محسوب و به جرم وی در دادسرای عمومی رسیدگی می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 45 ـ جرم در موارد زیر مشهود است: الف ـ در مرئی و منظر ضابطان دادگستری واقع شود یا ماموران یادشده بلافاصله در محل وقوع جرم حضور یابند و یا آثار جرم را بلافاصله پس از وقوع مشاهده کنند. ب ـ بزه دیده یا دو نفر یا بیشتر که ناظر وقوع جرم بوده اند حین وقوع جرم یا بلافاصله پس از آن شخص معینی را به عنوان مرتکب معرفی کنند. پ ـ بلافاصله پس از وقوع جرم علائم و آثار واضح یا اسباب و ادله جرم در تصرف متهم یافت شود و یا تعلق اسباب و ادله یادشده به متهم محرز گردد. ت ـ متهم بلافاصله پس از وقوع جرم قصد فرار داشته یا در حال فرار باشد یا بلافاصله پس از وقوع جرم دستگیر شود. ث ـ جرم در منزل یا محل سکنای افراد اتفاق افتاده یا در حال وقوع باشد و شخص ساکن در همان حال یا بلافاصله پس از وقوع جرم ورود ماموران را به منزل یا محل سکنای خود درخواست کند. ج ـ متهم بلافاصله پس از وقوع جرم خود را معرفی کند و وقوع آن را خبر دهد. چ ـ متهم ولگرد باشد و در آن محل نیز سوء شهرت داشته باشد. تبصره 1 ـ چنانچه جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون به صورت مشهود واقع شود در صورت عدم حضور ضابطان دادگستری تمام شهروندان می توانند اقدامات لازم را برای جلوگیری از فرار مرتکب جرم و حفظ صحنه جرم به عمل آورند. تبصره 2 ـ ولگرد کسی است که مسکن و ماوای مشخص و وسیله معاش معلوم و شغل یا حرفه معینی ندارد.

مشاهده ماده 45 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 597 ـ به جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی اعضای نیروهای مسلح به جز جرایم در مقام ضابط دادگستری در سازمان قضایی رسیدگی می شود. تبصره 1 ـ رسیدگی به جرایمی که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری اجازه فرموده اند در دادگاهها و دادسراهای سازمان قضایی نیروهای مسلح رسیدگی شود مادامی که از آن عدول نشده در صلاحیت این سازمان است. تبصره 2 ـ منظور از جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی جرایمی است که اعضای نیروهای مسلح در ارتباط با وظایف و مسوولیت های نظامی و انتظامی که طبق قانون و مقررات به عهده آنان است مرتکب گردند. تبصره 3 ـ رهایی از خدمت مانع رسیدگی به جرایم زمان اشتغال در دادگاه نظامی نمی شود. تبصره 4 ـ جرم در مقام ضابط دادگستری جرمی است که ضابطان در حین انجام وظایف قانونی خود در ارتباط با جرایم مشهود و یا در راستای اجرای دستور مقام قضایی دادگستری مرتکب می شوند.

مشاهده ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM