نشست قضایی شماره 1398-5676

نشست قضایی شماره 1398-5676

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5676


کد نشست:
1398-5676

تاریخ برگزاری:
1396/11/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
امکان جلب متهم در صورت عدم حضور وی علیرغم وجود کفیل یا وثیقه گذار

پرسش:
متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی با قرار قبولی کفالت یا وثیقه آزاد شده است در ادامه روند تحقیقات حضور متهم جهت تحقیقات ضروری می باشد؛ ولیکن متهم علی رغم احضار حاضر نشده است با توجه به عدم حضور متهم وفق ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری به کفیل یا وثیقه گذار وی جهت حاضر نمودن متهم اخطارشده است. حال با عنایت به مراتب فوق آیا بازپرس می تواند به محض عدم حضور متهم نسبت به جلب وی اقدام نماید یا اینکه باید صبر کند تا یک ماه از تاریخ ابلاغ به کفیل یا وثیقه بگذرد و پس از آن در خصوص جلب متهم اقدام نماید؟ نظرات خود را مستدلا بیان فرمایید.

نظر هیئت عالی:
در صورتی که متهم دارای کفیل یا وثیقه گذار است و به رغم احضار در دادسرا حاضر نشود باید به کفیل یا وثیقه گذار اخطار شود تا وی را ظرف مهلت مقرر قانونی تحویل نماید. با این حال اصل سرعت در انجام تحقیقات مقدماتی و ملاک ماده 345 قانون فوق الذکر ایجاب می نماید هرگاه بازپرس حضور متهم را در روز و ساعت معین لازم بداند و یا به علت دیگری تاخیر در حضور وی را منافی انجام سریع تحقیقات یا موجب اختلال در روند آن بداند با قید این ضرورت نتیجه عدم حضور جلب خواهد بود لذا علاوه بر اخطار به کفیل یا وثیقه گذار می تواند دستور جلب متهم را نیز همزمان صادر نماید.

نظر اکثریت:
به محض عدم حضور متهم و عدم ارایه عذر موجه امکان جلب وی وجود دارد و تعیین مهلت 30 روزه توسط قانونگذار صرفا در خصوص تعهدات وثیقه گذار یا کفیل می باشد و تا اتمام مهلت مذکور امکان ضبط وثیقه وجود ندارد ولی در خصوص جلب متهم طی شدن مهلت 30 روزه لازم نمی باشد؛ کما اینکه وحدت ملاک ماده 500 قانون آیین دادرسی کیفری نیز موید این معنا می باشد.

نظر اقلیت:
وقتی که متهم کفیل معرفی می کند یا وثیقه تودیع می کند فرایند حضور وی در محاکم باید از طریق کفیل یا وثیقه گذار سپری شود و در فرض سوال لازم است بدوا متهم احضار و در صورت عدم حضور از طریق کفیل یا وثیقه گذار احضار گردد و چنانچه ظرف مدت یک ماه کفیل یا وثیقه گذار قادر به معرفی وی نباشد آن زمان ضمن طی تشریفات قانونی برای ضبط وجه الکفاله یا وجه الوثاقه دستور جلب متهم نیز صادر شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 500 ـ محکوم علیه برای اجرای رای احضار می شود و در صورت عدم حضور به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود تا محکوم علیه را برای اجرای رای تسلیم کند. در این صورت قاضی اجرای احکام کیفری می تواند به طور همزمان دستور جلب محکوم علیه را صادر کند. تبصره ـ در صورتی که بیم فرار یا مخفی شدن محکوم علیه باشد قاضی اجرای احکام کیفری می تواند با ذکر دلیل در پرونده از ابتداء دستور جلب محکوم علیه را صادر کند.

مشاهده ماده 500 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 179 ـ متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند به دستور بازپرس جلب می شود. تبصره ـ در صورتی که احضاریه ابلاغ قانونی شده باشد و بازپرس احتمال دهد که متهم از احضاریه مطلع نشده است وی را فقط برای یکبار دیگر احضار می نماید.

مشاهده ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM