نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/02/03

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر خرم آباد

موضوع:
نحوه اجرای حکم خلع ید و تخریب بنای احداثی در آن حسب درخواست محکوم له

پرسش:
در پرونده ای حکم به خلع ید صادر شده است. در این پرونده در ملک مورد نظر از سوی محکوم علیه بنایی تاسیس شده که به موجب حکم صادره دستور خلع ید به نیروی انتظامی صادر شده و محکوم له خواهان تخریب بنا و انتقال مصالح ساختمانی شده است. نحوه عمل چگونه است؟ آیا خلع ید به معنای قلع بنا نیز هست؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (*3) مدنی: صدور حکم خلع ید از طرف دادگاه به این معناست که دادگاه تصرفات شخصی را در رقبه ای که ملک خواهان است غاصبانه و یا در حکم غصب تشخیص داده است و در صورتی که فی المثل در زمین موضوع حکم خلع ید از طرف متصرف اعیانی احداث شود عین زاید به موجب قسمت اخیر ماده 312 قانون مدنی متعلق به خود غاصب خواهد بود و قلع بنا محتاج الیه حکم قلع بنا خواهد بود و بدون حکم قلع بنا اعیانی احداث شده قلع نخواهد شد بلکه در اجرای حکم خلع ید صرفا به تصرفات غاصب خاتمه داده و زمین به تصرف محکوم له داده خواهد شد و اجرای حکم خلع ید ملازمه ای با قلع بنای احداث شده ندارد. مگر این که دعوای قلع بنا هم اقامه و حکم به قلع بنا هم صادر شده باشد البته محکوم علیه می تواند خود بنای احداثی را قلع و مصالح آن را تملک نماید. در غیر این صورت مادام که حکم قلع بنا صادر نشود محکوم له می تواند اجرت المثل قسمتی از زمین را که در آن احداث شده است از محکوم علیه حکم خلع ید مطالبه کند.

نظر اتفاقی:
نظر به این که دعوای قلع و قمع بنا دارای ارکان و شرایط خاص خود است و از طرفی اجرای حکم فقط بر اساس اجراییه و رای صادر شده از جانب دادگاه صورت می گیرد که هر دو منصرف از موضوع مورد اشاره می باشد به استناد صدور حکم خلع ید نمی توان اعیانی احداثی در زمین را تخریب کرد. قابل ذکر است که صدور حکم خلع ید هیچ¬گونه مغایرتی با بقای بنا ندارد و در مواردی که نص قانونی وجود دارد از قبیل ماده 45 و 48 قانون اجرای احکام مدنی مطابق نصوص قانونی اقدام می گردد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 312 - هر گاه مال مغصوب مثلی بوده و مثل آن پیدا نشود غاصب باید قیمت حین الاداء را بدهد و اگر مثل موجود بوده و از مالیت افتاده باشد باید آخرین قیمت آن را بدهد.

مشاهده ماده 312 قانون مدنی

ماده 45 ـ هر گاه در محلی که باید خلع ید شود اموالی از محکوم علیه یا شخص دیگری باشد و صاحب مال از بردن آن خودداری کند و یا به او دسترسی نباشد دادورز ( مامور اجرا) صورت تفصیلی اموال مذکور را تهیه و به ترتیب زیر عمل می کند: 1 ـ اسناد و اوراق بهادار و جواهر و وجه نقد به صندوق دادگستری یا یکی از بانکها سپرده می شود. 2 ـ اموال ضایع شدنی و اشیایی که بهای آنها متناسب با هزینه نگاهداری نباشد به فروش رسیده و حاصل فروش پس از کسر هزینه های مربوط به صندوق دادگستری سپرده می شود تا به صاحب آن مسترد گردد. 3 ـ در مورد سایر اموال دادورز ( مامور اجرا) آنها را در همان محل یا محل مناسب دیگری محفوظ نگاهداشته و یا به حافظ سپرده و رسید دریافت می دارد.

مشاهده ماده 45 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 48 ـ در صورتی که در ملک مورد حکم خلع ید زراعت شده و تکلیف زرع در حکم معین نشده باشد به ترتیب زیر رفتار می شود: اگر موقع برداشت محصول رسیده باشد محکوم علیه باید فورا محصول را بردارد والا دادورز ( مامور اجرا) اقدام به برداشت محصول نموده و هزینه های مربوط را تا زمان تحویل محصول به محکوم علیه از او وصول می نماید. هرگاه موقع برداشت محصول نرسیده باشد اعم از این که بذر روییده یا نروییده باشد محکوم له مخیر است که بهای زراعت را بپردازد و ملک را تصرف کند یا ملک را تا زمان رسیدن محصول به تصرف محکوم علیه باقی بگذارد و اجرت المثل بگیرد. تشخیص بهای زراعت و اجرت المثل با دادگاه خواهد بود و نظر دادگاه در این مورد قطعی است.

مشاهده ماده 48 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM