نشست قضایی شماره 1399-7261

نشست قضایی شماره 1399-7261

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7261


کد نشست:
1399-7261

تاریخ برگزاری:
1398/06/27

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
عدم اعمال ماده 3 در خصوص " قاضی" که محکوم به پرداخت خسارت ناشی از تصادف با خودرو فاقد بیمه شده است

پرسش:
چنانچه قاضی دادگاه به پرداخت خسارت ناشی از تصادف محکوم شود و اجراییه علیه او صادر شود و خودرو بیمه نداشته باشد آیا امکان اعمال ماده 3 نحوه اجرای محکومیتهای مالی در خصوص وی وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی به شماره 7/98/46 مورخ 1398/6/13 به شرح زیر: " اولا با توجه به ماده 35 آیین نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1392/2/25 در موارد اجرای محکومیت مالی چنانچه تعقیب یا اجرای حکم مستلزم جلب یا بازداشت قاضی وفق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 باشد مراتب جهت اعمال مقررات ماده 39 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390 باید به دادستان انتظامی قضات اعلام شود" که نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان رودان تا حدودی همسو با آن است مورد تایید است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه در مورد حبس بعضی از افراد مانع قانونی وجود دارد و تا زمانی که تشریفات ذیربط رعایت نشود تعقیب و حبس آنها مجاز نیست و با توجه به ماده 39 و 40 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390 تعقیب قضات در امور کیفری منوط به رعایت تشریفات خاصی است و از آنجایی که در امور کیفری که منافع جامعه جنبه عمومی جرم را تشکیل می دهد مانع از تعقیب است به قیاس اولویت حبس در مورد دعاوی مدنی و خصوصی نیز مشمول این وضعیت خواهد بود.

نظر اقلیت:
به دلالت اصل 20 قانون اساسی همه افراد دولت اعم از زن و مرد در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی با رعایت موازین اسلامی برخوردارند لذا به لحاظ تساوی افراد در برابر قانون اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در مورد قضات نیز امکان پذیر است

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 39ـ هرگاه قاضی در مظان ارتکاب جرم عمدی قرار گیرد دادستان موضوع را بررسی و چنانچه دلایل و قرائن دلالت بر توجه اتهام داشته باشد تعلیق وی از سمت قضائی را تا صدور رای قطعی توسط مرجع ذی صلاح و اجرای آن از دادگاه عالی تقاضا می کند. دادگاه مذکور پس از رسیدگی به دلایل تصمیم مقتضی اتخاذ می نماید. تبصره 1ـ مرجع کیفری صالح می تواند تعلیق قاضی را جهت اقدام مقتضی از دادستان درخواست نماید. تبصره 2ـ دادستان مکلف است پیش از اظهارنظر راجع به تعلیق قاضی به وی اعلام کند که می تواند ظرف یک هفته پس از ابلاغ اظهارات خود را به طور کتبی یا با حضور در دادسرا اعلام نماید. دادگاه عالی نیز در صورت اقتضاء به همین ترتیب اقدام می نماید. تبصره 3ـ در صورتی که درخواست تعلیق قاضی از سوی دادسرا یا دادگاه عالی رد شود و پس از آن دلیل جدیدی کشف شود مرجع کیفری صالح می تواند بررسی مجدد موضوع تعلیق را از دادستان درخواست نماید.

مشاهده ماده 39 قانون نظارت بر رفتار قضات

ماده 40ـ تعقیب قاضی در جرائم غیرعمدی پس از اعلام مرجع کیفری و اجازه دادستان صورت می گیرد مگر آن که تعقیب یا اجرای حکم مستلزم جلب یا بازداشت قاضی باشد که در این صورت مطابق ماده (39) این قانون عمل می شود. تبصره ـ احضار قاضی که برابر این ماده بدون تعلیق مورد تعقیب قرار می گیرد و نیز احضار قاضی به عنوان شاهد و مطلع فقط از طریق رئیس کل دادگستری استان و به صورت محرمانه انجام می شود.

مشاهده ماده 40 قانون نظارت بر رفتار قضات

ماده 35ـ در جرائم غیرعمدی و موارد اجرای محکومیت مالی چنانچه تعقیب یا اجرای حکم مستلزم جلب یا بازداشت قاضی باشد مراتب جهت اعمال ماده 39 قانون به دادستان اعلام می شود.

مشاهده ماده 35 آیین نامه اجرایی قانون نظارت بر رفتار قضات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM