نشست قضایی شماره 1398-6347

نشست قضایی شماره 1398-6347

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6347


کد نشست:
1398-6347

تاریخ برگزاری:
1397/11/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
بررسی لزوم تفهیم اتهام جدید با تغییر عنوان مجرمانه توسط دادستان

پرسش:
چنانچه به شخص موضوع ماده تصاحب مال با عنوان خیانت در امانت توسط شعبه دادیاری تفهیم اتهام گردد و دادستان عنوان عمل ارتکابی را سرقت تشخیص دهد؛ آیا در این صورت دادیار مکلف به تفهیم عنوان جدید می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
آنچه که به متهم تفهیم می شود موضوع اتهام همراه با ادله آن است؛ تشخیص عنوان مجرمانه با قاضی است؛ بنابراین استدلال نظریه اکثریت مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه تشخیص عنوان مجرمانه عمل ارتکابی با قاضی است و تغییری در نوع فعل (عمل مادی موضوع جرم) ایجاد نمی کند بنابراین نیازی به تفهیم عنوان جدید تشخیص داده شده از سوی دادستان نیست و صرفا قرار جلب به دادرسی اصلاح می شود. مضافا اینکه هدف از تفهیم اتهام اخذ تامین می باشد و علاوه بر آن بر اساس ماده 195 قانون آیین دادرسی کیفری مرجع تحقیق مکلف به تفهیم موضوع اتهام به متهم می باشد و اختلاف دادستان و مقام تحقیق در عنوان مجرمانه موجبی برای تفهیم مجدد نیست.

نظر اقلیت:
از آنجا که ممکن است دفاع نسبت به ارکان عنوان مجرمانه موضوع تفهیم مطرح شود باید تفهیم اتهام مجدد صورت گیرد و اساسا متهم هم نسبت به موضوع و هم نسبت به عنوان اتهامی می تواند طرح دفاع نماید و این از حقوق متهم است و ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری نیز موید موضوع می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 195 ـ بازپرس پیش از شروع به تحقیق باتوجه به حقوق متهم به وی اعلام می کند مراقب اظهارات خود باشد. سپس موضوع اتهام و ادله آن را به شکل صریح به او تفهیم می کند و به او اعلام می نماید که اقرار یا همکاری موثر وی می تواند موجبات تخفیف مجازات وی را در دادگاه فراهم سازد و آنگاه شروع به پرسش می کند. پرسشها باید مفید روشن مرتبط با اتهام و در محدوده آن باشد. پرسش تلقینی یا همراه با اغفال اکراه و اجبار متهم ممنوع است. تبصره ـ وکیل متهم می تواند در صورت طرح سوالات تلقینی یا سایر موارد خلاف قانون به بازپرس تذکر دهد.

مشاهده ماده 195 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM