نشست قضایی شماره 1400-8111

نشست قضایی شماره 1400-8111

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8111


کد نشست:
1400-8111

تاریخ برگزاری:
1398/02/24

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر برازجان

موضوع:
وجه التزام ناشی از عدم انتقال رسمی مبیع به خریدار هم زمان با انتقال مبیع توسط خریدار اول به ثالث

پرسش:
طبق شرایط ضمن عقد فروشنده متعهد شده که در موعد معین نسبت به انتقال رسمی مبیع به خریدار اقدام نماید؛ والا ملزم به پرداخت خسارت قراردادی (وجه التزام) به خریدار خواهد بود؛ فروشنده در موعد به تعهد خود عمل نمی کند و از طرفی خریدار که مالک مبیع شده اقدام به فروش مبیع به دیگری کرده حال آیا خسارت قابلیت مطالبه دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که کلیه حقوق و متعلقات مربوط به قرارداد عینا به خریدار دوم منتقل شده باشد حق مطالبه وجه التزام نیز به قایم مقامی خریدار اول (فروشنده دوم) به خریدار دوم منتقل می شود؛ لیکن در صورتی که تصریح به انتقال حق مطالبه وجه التزام نشده باشد علی رغم واگذاری مورد معامله به خریدار دوم خریدار اول حق مطالبه وجه التزام ناشی از نقض عهد فروشنده اولیه را خواهد داشت.

نظر اکثریت:
راجع به خریدار دوم اتفاق نظر وجود دارد: که خریدار دوم نمی تواند مطالبه خسارت نماید چون این شرط تنها بین فروشنده و خریدار اول وجود دارد و با توجه به اصل نسبی بودن قراردادها و با توجه به اینکه از امتیازات بیع اول می باشد لذا؛ صرفا راجع به خریدار اول این امکان وجود دارد. راجع به خریدار اول هم اکثریت معتقدند که خریدار اول می تواند مطالبه خسارت نماید هر چند مبیع را به دیگری فروخته باشد؛ زیرا خسارت قراردادی از توابع مبیع نمی باشد و این حق وابسته به مال نمی باشد و اگر مبلغ خسارت مبلغ مقطوعی باشد با فرا رسیدن موعد شرط محقق شده و اگر خسارت به صورت روزانه بوده از زمان فرا رسیدن موعد تا تاریخ انتقال مالکیت توسط خریدار اول حق مطالبه خسارت برای خریدار اول به وجود آمده و پس از انتقال ملک توسط خریدار اول از آن تاریخ به بعد مشمول خسارت نمی باشد؛ نتیجتا اینکه با انتقال ملک این حق اسقاط نمی یابد.

نظر اقلیت:
خریدار اول هر چند در قرارداد وی با فروشنده شرط دریافت خسارت در صورت عدم انتقال در موعد معین وجود داشته حال چون مبیع از مالکیت وی خارج شده و مالکیت وی سلب شده نمی تواند مطالبه خسارت نماید و در واقع انتقال مبیع توسط خریدار اول به منزله اسقاط ضمنی شرط دریافت خسارت می باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM