نشست قضایی شماره 1397-4603

نشست قضایی شماره 1397-4603

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4603


کد نشست:
1397-4603

تاریخ برگزاری:
1397/06/17

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر زرند

موضوع:
تکلیف یا عدم تکلیف دادسرا در ابقاء قرار تامین کیفری

پرسش:
چنانچه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارسال و دادگاه با رفع نقص پرونده را عودت نماید. تکلیف دادسرا در خصوص ابقاء قرار تامین در مواعد قانونی چیست؟ در فرض عدم تکلیف دادسرا آیا این امر قابل تفویض از سوی دادگاه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
1- تکلیف مقرر در قسمت نخست ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 راجع به فک تخفیف یا ابقای قرار تامین صرفا ناظر به مرحله قبل از صدور کیفرخواست است ؛ بنابراین در مواردی که پرونده با صدور کیفر خواست به دادگاه فرستاده نشده است ولو اینکه به لحاظ نقص تحقیقات پرونده مجددا به دادسرا اعاده شود تکلیفی از این حیث متوجه مقام قضایی نیست.

نظر اکثریت:
با صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به دادگاه تکلیف دادسرا از پرونده تمام شده و تصمیمات آن مشمول قاعده فراغ دادرس است. و با ثبت آن در دادگاه این پرونده جزء پرونده های دادگاه شده است از طرف دیگر طبق قانون با توجه به ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری تکلیف به نظارت بر قرار تامین کیفری از وظایف دادسرا است ودادگاه این تکلیف را ندارد بنابراین هیچکدام تکلیفی ندارند.لکن جهت رعایت حقوق متهم بهتر است دادگاه بدل مفید آن را تشکیل و اصل پرونده را جهت تکمیل تحقیقات به دادسرا ارسال و در مهلتهای مقرر راجع به تامین کیفری اتخاذ تصمیم کند.

نظر اقلیت:
وقتی پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارسال میشود دادگاه متوجه نقص تحقیقات میگردد این قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست فاقد اثر حقوقی است و مانند این است تا کنون صادر نشده است بنابراین مقام تحقیق مکلف است تحقیقات را کامل کند و لازمه و از توابع تکمیل تحقیقات نیز نظارت بر تامین کیفری است که سابقا صادر کرده است به عبارت دیگر هرمرجعی که پرونده در اختیار و تحت تصدی آن است مکلف است به تکلیف ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری عمل کند که این لازمه حفظ حقوق متهم است.زیرا دادگاه با نقص تحقیقات و بی اثر کردن کیفرخواست مقام تحقیق شامل قاعده فراغ دادرس نمیشود و باید مجدد درپرونده ورود کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM