نشست قضایی شماره 1399-6932

نشست قضایی شماره 1399-6932

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6932


کد نشست:
1399-6932

تاریخ برگزاری:
1398/07/16

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
حداکثر مدت بازداشت متهم

پرسش:
در خصوص تکلیف مقرر در قسمت پایانی ماده 242 قانون آ.د.ک که بیان داشته ((به هر حال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر قانونی برای آن جرم تجاوز نماید)).

نظر هیئت عالی:
تکلیف مقرر در ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری شامل دادگاه هم می شود و این مهم در مورد جرایمی که مجازات قانونی آن حبس است وجوب قانونی دارد در هر شکل این تکلیف به معنای بدون قرار رها کردن متهم نیست نتیجتا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
تبصره 1 ماده 242 قانون.آ.د.ک میفرماید که نصاب حداکثر مدت بازداشت متهم شامل مجموع قرارهای دادسرا و دادگاه است و از حداقل مدت حبس نباید تجاوز کند پس مشمول دادگاه هم میشود و قرار خفیف تری باید صادر کرد و متهم باید قرار تامین داشته باشد و باید قرار التزام صادر کرد و طوری شود که متهم آزاد شود و قرار نظارت قضایی هم میتوان صادر کرد. نظریه شماره 7/95/1345 مورخ 95/6/7 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید همین مطلب است.

نظر اقلیت:
در خصوص سوال اول نظر اکثریت را قبول دارند ولی در مورد سوال دوم معتقدند که در جرایمی که فقط مجازات حبس دارد مشکلی وجود ندارد و با حداقل مجازات حبس میتوان قرار التزام صادر کرد و متهم را آزاد نمود ولی در جرایمی که جنبه خصوصی هم دارد مثل سرقت یا کلاهبرداری یا ضرب و جرح عمدی با چاقو نمی توان التزام صادر کرد و باید قرار خفیف تری مثل کفالت یا وثیقه صادر کرد تا جبران جنبه خصوصی هم شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM