نشست قضایی شماره 1400-8154

نشست قضایی شماره 1400-8154

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8154


کد نشست:
1400-8154

تاریخ برگزاری:
1399/07/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
سوء استفاده از مهر توسط هیات امنای مسجد

پرسش:
چنانچه اعضاء هیات امنای مسجد بعد از دوره خود و با استفاده از مهر هیات امنا نسبت به صدور گزارش برای مرجع قضایی اقدام نمایند آیا مرتکب بزه شده اند؟

نظر هیئت عالی:
عنصر مادی جعل در موضوع سوال که عبارت است از به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه می باشد تحقق یافته است اما چون عنصر ضرر در اقدام انجام شده مفقود است. بنابراین اقدام متهمان را نمی توان مشمول عنوان جعل دانست.

نظر اکثریت:
با توجه به سوال مطرح شده که متهمان با علم به اینکه دوره هیات امنایی آنان به پایان رسیده است نسبت به استفاده از مهر که در دوره سمت قانونی در اختیار داشته اقدام داشته اند و اداره اوقاف و امور خیریه هم در پاسخ به استعلام مرجع قضایی اقدام متهمان را در استفاده از مهر غیر قانونی دانسته است؛ لذا اقدام متهمان جرم بوده و مشمول ماده 523 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 خواهد بود. زیرا قانونگذار در این ماده «به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحبان» را در قالب جرم جعل تعریف داشته است که اقدام متهمان هم منطبق با این رفتار می باشد. در واقع متهمان پرونده با این اقدام نسبت به قلب حقیقت اقدام داشته اند و با معرفی خود به عنوان هیات امنای مسجد و با استفاده از مهر آن نسبت به صدور گزارش اقدام داشته اند در حالی که چنین سمت و اختیاری نداشته اند.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه متهمان صرفا نسبت به صدور گزارش برای مرجع قضایی در جهت احراز واقع اقدام داشته اند و از طرفی هیات امنای جدید هم تشکیل نگردیده است تا متهمان نسبت به احاله وظایف و اختیارات و لوازم به آنان اقدام نمایند و از طرفی امور مساجد در روستا و محلات توسط هیات امنا برطرف می گردد و بدون حضور هیات امنا عملا فعالیت مسجد راکد باقی می ماند؛ بنابراین اقدام متهمان را نمی توان مشمول بزه جعل دانست چراکه قانونگذار در ماده 523 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بعد از بیان مصادیق جعل از عبارت «به قصد تقلب» استفاده کرده است که این امر در فرض سوال مفقود می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM