نشست قضایی شماره 1398-5895

نشست قضایی شماره 1398-5895

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5895


کد نشست:
1398-5895

تاریخ برگزاری:
1397/07/19

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نور

موضوع:
تعیین مرجع صالح در رسیدگی به جرم کپی برداری از کارت عابر بانک

پرسش:
آقای الف نسبت به طرح شکایتی دایر بر برداشت غیر قانونی از حساب بانکی در دادسرای شهرستان نور اقدام نموده که در جریان تحقیقات مشخص گردیده که شاکی در شهرستان عباس آباد از یک مغازه سوپر مارکت مبادرت به خرید اقدام نموده که در راستای پرداخت وجه از دستگاه POS استفاده نموده است. مغازه دار با نصب اسکنر بر روی دستگاه مبادرت به کپی برداری حافظه کارت عابر بانک نموده و سپس با ساخت کارت عابر بانک جعلی به خرید کیف و کفش در مغازه در تهران نموده است. حال با توجه به شرح فوق اولا؛ رفتار ارتکابی متهم تحت چه عنوان یا عناوینی قابل توصیف خواهد بود. ثانیا؛ مرجع صالح رسیدگی به موضوع دادسرای چه شهرستانی خواهد بود ( بانک افتتاح کننده حساب شاکی بانک ملی شهرستان نور بوده است).

نظر هیئت عالی:
عمل متهم منطبق برعناوین جعل و کلاهبرداری مرتبط با رایانه است.متهم در عباس آباد مرتکب جعل شده و در تهران با استفاده از سند مجعول در سیستم رایانه ای وجهی از محل افتتاح حساب (شهرستان نور) برداشت شده است.

نظر اکثریت:
رفتار ارتکابی با توجه به شرح سوال در سه عنوان قابل توصیف می باشد بدین معنا که جعل رایانه مطابق ماده 734 کتاب پنجم تعزیرات استفاده از کارت عابر بانک مجعول موضوع ماده 735 کتاب پنجم تعزیرات و کلاهبرداری رایانه ای موضوع ماده 740 کتاب پنجم تعزیرات که جعل رایانه در حوزه قضایی شهرستان عباس آباد استفاده از کارت مجعول در حوزه تهران و کلاهبرداری رایانه ای با توجه به محل افتتاح حساب و مطابق رای وحدت رویه شهرستان نور می باشد. زیرا تحقق جرم کلاهبرداری رایانه ای اعم از آن است که جرم در فضای مجازی از طریق ip صورت گرفته یا از طریق سامانه مخابراتی صورت پذیرفته که در مانحن فیه استفاده از دستگاه pos که از طریق سامانه مخابراتی عمل می نماید صورت گرفته است. در خصوص مرجع صالح با التفات به ماده 313 و 310 با توجه به اینکه جرایم مهمتر جعل و استفاده از کارت مجعول در شهرستان عباس آباد و تهران اتفاق افتاده لذا قدر متیقن آنکه دادسرای شهرستان نور با توجه به میزان مجازات کلاهبرداری صالح به رسیدگی نبوده و در خصوص مراجع صالح مبنی بر دادسرای عباس آباد یا تهران باید قایل به آن شد که مرجعی که بدوا شروع به رسیدگی نموده صالح به رسیدگی می باشد در ما نحن فیه که شاکی مبادرت به طرح شکایت در شهرستان نور نموده دادسرای نور می تواند به صدور قرار عدم صلاحیت هر یک از دو حوزه قضایی اقدام بنماید البته مطابق رویه قضایی معموله قرار عدم صلاحیت به حوزه قضایی نزدیک تر یا مکانی که جرم اولی در آن حوزه اتفاق افتاده صادر می گردد که در فرض سوال دادسرای شهرستان عباس آباد می باشد.

نظر اقلیت:
مطابق نظر اقلیت جرایم ارتکابی شامل ماده 734 کتاب پنجم تعزیرات استفاده از کارت عابر بانک مجعول موضوع ماده 735 و بردن مال غیر که مشمول عنوان سرقت نباشد ( موضوع ماده 665 کتاب پنجم تعزیرات) می باشد با توجه به اینکه جرایم ارتکابی مهمتر با در نظر گرفتن مقررات تعدد ( استفاده از کارت جعلی و بردن مال غیر که مشمول عنوان سرقت نباشد) در حوزه تهران واقع گردیده لذا دادسرای شهرستان تهران صالح به رسیدگی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ هر کس به طور غیرمجاز مرتکب اعمال زیر شود جاعل محسوب و به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد: الف) تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده به آنها. ب) تغییر داده ها یا علائم موجود در کارت های حافظه یا قابل پردازش در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آنها.

مشاهده ماده 6 قانون جرایم رایانه ای

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM