نشست قضایی شماره 1400-8167

نشست قضایی شماره 1400-8167

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8167


کد نشست:
1400-8167

تاریخ برگزاری:
1398/05/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر خواف

موضوع:
اعتراض به صدور قرار اناطه جهت احراز رابطه استیجاری

پرسش:
(الف) شکایتی مبنی بر انتقال منافع مالی که از سوی (ب) به او اجاره داده شده می کند و (ب) منکر رابطه استیجاری می شود و دادسرا قرار اناطه جهت اثبات رابطه استیجاری صادر می کند و با اعتراض شاکی رای در دادگاه تایید می شود و پس از مدتی علی رغم ارایه گواهی تقدیم دادخواست از سوی وکیل شاکی دادسرا با ادعای متهم مبنی بر اینکه دادخواست خود را تقدیم ننموده و بدون بررسی دقیق پرونده قرار منع تعقیب صادر که با اعتراض وکیل شاکی دادگاه قرار منع تعقیب را نقض و پرونده را به داسرا اعاده می کند در حالیکه پرونده حقوقی هنوز منجر به تصمیم نشده دادسرا با این استدلال که دادگاه می بایست پس از نقض قرار منع تعقیب یا قرار جلب به دادرسی صادر نماید و یا نقص بگیرد به دادگاه ارسال می نماید و دادگاه نیز با این استدلال که نقض قرار منع تعقیب به معنای این بوده که قرار اناطه سابق دادسرا به قوت خود باقی بوده و دادسرا باید پس از ارایه رای قطعی نفیا یا اثباتا اظهارنظر نماید ولی دادسرا امتناع می کند.

نظر هیئت عالی:
در موضوع سوال مناسب است دادگاه در مقام نقض قرار منع تعقیب چنانچه مورد پرونده را از موارد صدور قرار اناطه تشخیص دهد بدون نقض قرار منع تعقیب و با تعیین ذینفع راسا قرار اناطه صادر و ابلاغ نماید.

نظر اتفاقی:
با توجه به این که مستند صدور قرار منع تعقیب صرفا عدم ارایه گواهی طرح دعوای حقوقی بوده که در ادامه کاشف به عمل آمده که دادسرا خطا و سهو نموده و قرار مزبور صحیحا صادر نشده؛ دادگاه باید آن را نقض نماید و در این صورت به استناد ماده 21 ق.آ.د ک اقتضای قرار اناطه موجود در پرونده همانا این است که تا تعیین تکلیف قطعی مورد منوط به طرح دعوا در دادگاه حقوقی دادسرا تعقیب را معلق و پرونده را بایگانی و سپس با حصول نتیجه قطعی از دادگاه حقوقی حسب مورد؛ جلب به دادرسی یا منع تعقیب؛ اصدار نماید و الا در مفروض پرسش به صرف نقض قرار منع تعقیب صدور قرار جلب به دادرسی به معنای نادیده انگاشتن حکم ماده 21 و آثار قرار اناطه و پیش داوری است و اشتباه دادسرا در صدور قرار منع تعقیب مجوز الغای اثر مترتب بر صدور قرار اناطه به شرح مذکور در ماده 21 قانون فوق نیست.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 494 - عقد اجاره به محض انقضای مدت برطرف می شود و اگر پس از انقضای آن مستاجر عین مستاجره را بدون اذن مالک مدتی در تصرف خود نگاه دارد موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود اگر چه مستاجر استیفای منفعت نکرده باشد و اگر با اجازه ی مالک در تصرف نگاه دارد وقتی باید اجرت المثل بدهد که استیفای منفعت کرده باشد مگر این که مالک اجازه داده باشد که مجانا استفاده نماید.

مشاهده ماده 494 قانون مدنی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 21 ـ هرگاه احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسائلی باشد که رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع کیفری نیست و در صلاحیت دادگاه حقوقی است با تعیین ذینفع و با صدور قرار اناطه تا هنگام صدور رای قطعی از مرجع صالح تعقیب متهم معلق و پرونده بهصورت موقت بایگانی می شود. در اینصورت هرگاه ذینفع ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ قرار اناطه بدون عذر موجه به دادگاه صالح رجوع نکند و گواهی آن را ارائه ندهد مرجع کیفری به رسیدگی ادامه می دهد و تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره 1 ـ در مواردی که قرار اناطه ‏توسط بازپرس صادر می ـشود باید ظرف سه روز به نظر دادستان برسد. در صورتیکه دادستان با این قرار موافق نباشد حل اختلاف طبق ماده (271) این قانون به عمل می آید. تبصره 2 ـ اموال منقول از شمول این ماده مستثنی هستند. تبصره 3 ـ مدتی که پرونده به صورت موقت بایگانی می شود جزء مواعد مرور زمان محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM