نشست قضایی شماره 1398-6209

نشست قضایی شماره 1398-6209

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6209


کد نشست:
1398-6209

تاریخ برگزاری:
1397/03/09

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
جرم انگاری انتقال آب چاه به اراضی غیرآبخور

پرسش:
آیا انتقال آب چاه بر اراضی غیر آبخور اولیه جرم است ؟

نظر هیئت عالی:
در قانون توزیع عادلانه آب عنصر قانونی رفتار مجرمانه در ماده 45 قانون به نحو مشخص آمده است و موضوع سوال از مصادیق بندهای پنج گانه مذکور خارج است بالنتیجه نظریه اقلیت مقرون به صواب می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 28 و بندهای ب و ح ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب ؛ به لحاظ اینکه بدون اخذ مجوز و رعایت مقررات قانونی انتقال آب صورت گرفته و مجوزی از سوی وزارت نیرو برای انتقال آب به اراضی غیر آبخور اولیه وجود ندارد لذا علاوه بر اینکه موضوع تخلف می باشد بر اساس ماده 45 قانون فوق جرم و قابل مجازات می باشد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه طبق ماده 28 قانون عادلانه آب مصوب 61 پروانه مصرف آب مختص به زمین و مواردی است که برای آن صادر شده است و در ادامه نیز گفته است که هیچ کس سرخود حق ندارد آب را به مصرفی بجز آنچه در پروانه قید شده است برساند ولی مجازاتی برای تخلف از این ماده ذکر نشده است و این درحالی است که به عنوان مثال به صراحت در ماده 25 قانون فوق تخلف از ماده را به ماده 45 همان قانون احاله داده است و همچنین با بررسی ماده 45 نیز مشخص است که انتقال غیر قانونی آب به ملک دیگر هرچند تخلف است ولی نمی توان با هیچ کدام از شقوق آن ماده متخلف را مجازات کرد از طرفی نیز مطابق تبصره 2 ماده 6 آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه مصادیق تخلف پروانه اعلام شده که مورد پنجم یعنی ضمانت اجرایی تخلف انتقال آب به غیر آبخور عدم تمدید پروانه چاه می باشد و چاه در حکم چاه فاقد پروانه است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM