نشست قضایی شماره 1398-6188

نشست قضایی شماره 1398-6188

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6188


کد نشست:
1398-6188

تاریخ برگزاری:
1397/04/21

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر پلدختر

موضوع:
بررسی امکان افزایش مجازات سرقت با صدور حکم اصلاحی از سه ماه به سه سال در دادگاه

پرسش:
فردی به اتهام سرقت محکوم به تحمل سه ماه حبس تعزیری شده متعاقبا دادگاه با صدور حکم اصلاحی مجازات سه ماه را به سه سال افزایش داده است آیا دادگاه می تواند در مقام اصلاح حکم در میزان مجازات تغییر دهد؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه مراد دادگاه سه سال بوده مع الوصف از روی سهو و اشتباه 3 ماه مرقوم گردیده به عنوان اصلاح این مورد از موارد ورود در ماهیت محسوب نمی‎گردد. اما چنانچه تغییر در رای مقدمه آن ورود دادگاه در ماهیت باشد قاعده فراغ دادرس حاکم و امتناع قانونی دارد نظریات ابرازی در حد استنتاج مذکور اعلام صحت می شود.

نظر اکثریت:
صرف نظر از اینکه فرض سوال به گونه ای تحریر شده که القاء کننده قابلیت افزایش میزان مجازات می باشد حال آنکه با توجه به نوع جرم ارتکابی که سرقت تعزیری بیان شده و اساسا سرقت تعزیری مجازات حبس 3 ماه ندارد مگر اینکه دادگاه از تخفیف مجازات استفاده نموده باشد که با این فرض قابل پذیرش منطقی و عرفی نیست که دادگاه مجددا بخواهد پس از تخفیف مجازات را افزایش دهد؛ لذا قطعا موضوع مشمول سهو قلم و اشتباه در محاسبه می باشد کمااینکه ماه و سال هر دو واحد شمارش ایام بوده و اشتباه در محاسبه آن و یا حتی تحریر عکس قابل تصور و محمول بوده که در این صورت بنا بر صراحت ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 می توان رای مذکور را اصلاح کرد.

نظر اقلیت:
موارد صدور رای اصلاحی منصرف از فرض سوال مطروحه بوده و نمی توان به بهانه اصلاح رای که ناظر به موارد شکلی می باشد میزان مجازات را که امری ماهوی است افزایش یا کاهش داد. اصول کلی حقوقی از جمله قاعده فراغ دادرس برای جلوگیری از استبداد قضایی این مهم را تقویت می نماید و بایستی از طرق عادی یا فوق العاده اعتراض برای اصلاح رای یاری جست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 381 ـ مجازات قتل عمدی در صورت تقاضای ولی دم و وجود سایر شرایط مقرر در قانون قصاص و در غیر این صورت مطابق مواد دیگر قانون از حیث دیه و تعزیر عمل می گردد.

مشاهده ماده 381 قانون مجازات اسلامی

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM