نشست قضایی شماره 1399-7160

نشست قضایی شماره 1399-7160

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7160


کد نشست:
1399-7160

تاریخ برگزاری:
1398/02/19

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
صدور حکم حبس برای محکوم علیه در جرم فاقد مجازات حبس

پرسش:
در پرونده ای با عنوان جرمی که فاقد مجازات حبس می باشد دادگاه حکم به حبس محکوم علیه صادر نموده است. رای صادره حضوری می باشد و محکوم علیه و دادستان نیز اعتراضی نکرده اند و دادنامه صادره قطعی گردیده و به اجرای احکام ارسال شده است. قاضی اجرای احکام بدون توجه به موضوع جلب محکوم علیه را صادر می کند و سپس مشارالیه جلب و به شعبه تحت الحفظ معرفی می گردد. موضوع مذکور در فروض ذیل قابل بررسی است:

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه متهم به مجازاتی بیش از مجازات قانونی محکوم شده مورد منطبق با بند چ ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری است که دادستان یا معاون اجرای احکام می تواند تقاضای اعاده دادرسی نماید؛ نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
حکم مندرج در ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری مربوط به زمانی می باشد که رای صادره از لحاظ ماهیتی به نحو صحیح صادر شده باشد لکن از لحاظ شکلی با ایرادتی مواجه می باشد. مثلا رعایت قواعد ابلاغ به درستی انجام نشده است یا دادنامه قطعی نشده باشد که در این فرض قاضی اجرای احکام می تواند در راستای ماده مذکور پرونده را جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه صادرکننده ارسال نماید. لکن در صورتی که رای صادره از لحاظ ماهیتی دارای ایراد باشد با توجه به قاعده فراغ دادرس دادگاه صادر کننده فاقد اختیار قانونی می باشد و در این مورد نوبت به اعمال ماده مذکور نمی رسد و صرفا قاضی اجرای احکام مکلف است که موضوع را به اطلاع دادستان برساند و دادستان در راستای اعمال ماده 475 قانون مرقوم حق درخواست اعاده دادرسی دارد و طبق ماده 478 قانون مذکور پس از پذیرش اعاده دادرسی اجرای حکم تا صدور حکم به تعویق می افتد و تا زمان پذیرش اعاده دادرسی متهم به زندان معرفی می شود.

نظر اقلیت:
1- برخی عقیده دارند به شرح استدلال اکثریت موضوع مطروحه مشمول اعمال ماده 491 نمی شود و نوبت به اعاده دادرسی می رسد لکن در خصوص امکان توقف اجرای رای تا زمان پذیرش اعاده دادرسی می بایست بین دو فرض قایل به تفکیک شد:

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 475 ـ اشخاص زیر حق درخواست اعاده دادرسی دارند: الف ـ محکوم علیه یا وکیل یا نماینده قانونی او و در صورت فوت یا غیبت محکوم علیه همسر و وراث قانونی و وصی او ب ـ دادستان کل کشور پ ـ دادستان مجری حکم

مشاهده ماده 475 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 491 ـ هرگاه قاضی اجرای احکام کیفری رای صادره را از لحاظ قانونی لازم الاجراء نداند مراتب را با اطلاع دادستان به دادگاه صادرکننده رای قطعی اعلام و مطابق تصمیم دادگاه اقدام می کند.

مشاهده ماده 491 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 478 ـ هرگاه رای دیوان عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده (477) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می افتد و چنانچه از متهم تامین اخذ نشده و یا تامین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می کند تامین لازم را اخذ می نماید. تبصره ـ در صورتی که مجازات مندرج در حکم از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا دستور توقف اجرای حکم را می دهد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM