نشست قضایی شماره 1399-7406

نشست قضایی شماره 1399-7406

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7406


کد نشست:
1399-7406

تاریخ برگزاری:
1398/11/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
سرقت حدی خودرو از پارکینگ

پرسش:
در پرونده ای دو شخص برای سرقت خودرو وارد منزل شاکی می شوند. یک نفر از دیوار پایین می پرد و درب منزل را باز می کند اما به جهت اینکه رانندگی بلد نیست شخص دیگر سوار خودرو شده و آن را از پارکینگ خارج می نماید. آیا در اینجا سرقت حدی محقق شده است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به حضور متهم در صحنه جرم موضوع از مصادیق شرکت در سرقت محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه شخصی که خودرو را خارج کرده عنوان سرقت بر او صدق می نماید ولی باتوجه به اینکه هتک حرز نکرده لذا شامل سرقت حدی نمی شود. با مداقه ماده 268 قانون مجازات اسلامی « سارق هتک حرز و اخراج نماید » در این موضوع سارق اخراج نموده اما هتک حرز نکرده است و از طرفی شخص الف هتک حرز نموده اما سرقت نکرده است لذا عمل هیچ یک منطبق بر سرقت حدی نمی باشد و شخصی که خودرو را از پارکینگ خارج کرده سرقت تعزیری و شخص الف که هتک حرز انجام داد معاونت در سرقت تعزیری لحاظ می گردد.

نظر اقلیت:
سرقت حدی متصور نمی باشد زیرا هر دو موضوع هتک حرز و اخراج آن از سوی یک نفر محقق نشد و نظر به اینکه هر دو شخص جهت سرقت اقدام نموده و هر دو در عملیات مادی جرم سرقت نقش داشتند؛ لذا عنوان مجرمانه هر دو مشارکت در سرقت تعزیری می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرایم غیرعمدی نیز چنانچه جرم مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران شریک در جرم محسوب میشوند و مجازات هر یک از آنان مجازات فاعل مستقل آن جرم است. تبصره ـ اعمال مجازات حدود قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب های دوم سوم و چهارم این قانون انجام می گیرد.

مشاهده ماده 125 قانون مجازات اسلامی

ماده 268 ـ سرقت در صورتی که دارای تمام شرایط زیر باشد موجب حد است: الف ـ شیء مسروق شرعا مالیت داشته باشد. ب ـ مال مسروق در حرز باشد. پ ـ سارق هتک حرز کند. ت ـ سارق مال را از حرز خارج کند. ث ـ هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد. ج ـ سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد. چ ـ ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد. ح ـ مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی وقف عام و یا وقف بر جهات عامه نباشد. خ ـ سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد. د ـ صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند. ذ ـ صاحب مال قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد. ر ـ مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد. ز ـ مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید. ژ ـ مال مسروق از اموال سرقت شده یا مغصوب نباشد.

مشاهده ماده 268 قانون مجازات اسلامی

ماده 126 ـ اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند: الف ـ هرکس دیگری را ترغیب تهدید تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت موجب وقوع جرم گردد. ب ـ هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد. پ ـ هرکس وقوع جرم را تسهیل کند. تبصره ـ برای تحقق معاونت در جرم وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود معاون به مجازات معاونت در جرم خفیف تر محکوم می شود.

مشاهده ماده 126 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM