نشست قضایی شماره 1398-6619

نشست قضایی شماره 1398-6619

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6619


کد نشست:
1398-6619

تاریخ برگزاری:
1397/01/19

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
هزینه دادرسی در مطالبه خسارات وارده به مال غیر منقول

پرسش:
چنانچه موضوع خواسته در پرونده حقوقی مطالبه اجرت المثل ایام تصرف یا خسارات وارده به غیر منقول باشد نحوه محاسبه هزینه دادرسی چگونه است؟هزینه دادرسی بر مبنای قیمت منطقه ای یا بر مبنای میزان تقویم خواسته تعیین می گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که در مطالبه اجرت المثل ایام تصرف مال غیر منقول یا مطالبه اجاره بها یا مطالبه ی خسارات وارده به مال غیر منقول قیمت منطقه ای مال غیر منقول مبنای محاسبه ی بهای خواسته و هزینه ی دادرسی قرار نمی گیرد؛ بلکه وجوه ناشی از مال غیر منقول مطابق مواد 62 و 63 ق.آ.د.م معین و تقویم می گردد و در صورتی که زمان تقدیم دادخواست قابل تعیین نباشد وفق بند 14 ماده ی 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین هزینه دادرسی به صورت علی الحساب پرداخت شده و سپس با مشخص شدن اجرت المثل یا خسارت وارده خواهان بر اساس آن مبادرت به ابطال تمبر یا پرداخت هزینه دادرسی می نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه مطالبه اجرت المثل و اجاره بها یا خسارات مستقیما مطالبه غیر منقول تلقی نمی شود بلکه وجوه ناشی از مال غیر منقول است با عنایت به مواد 62 و 63 از قانون آیین دادرسی مدنی نظر به اینکه خواسته اول (خسارت) و خواسته دوم (اجرت المثل) بدوا میزان آن معین نمی باشد و مقدار مورد مطالبه در زمان تقدیم دادخواست قابل تعیین نیست لذا بر اساس بند 14 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین باید مقدمتا هزینه دادرسی به صورت علی الحساب ابطال شود و پس از تعیین میزان اجرت المثل و خسارت وارده خواهان بر اساس آن تمبر هزینه دادرسی را ابطال خواهد کرد و نیازی به اخذ قیمت منطقه ای عین غیر منقول نمی باشد.

نظر اقلیت:
با عنایت به بند ج قسمت 13 ماده 3 قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین در مورد خواسته مطالبه خسارت با عنایت به تقویم آن توسط خواهان بر اساس آن هزینه دادرسی پرداخت خواهد شد لیکن در مورد خواسته اجرت المثل با عنایت به اینکه این خواسته تابعی از غیر منقول (ملک) است بایستی برای پرداخت هزینه دادرسی قیمت منطقه ای اخذ و بر اساس آن اقدام شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 62 - بهای خواسته به ترتیب زیر تعیین می شود: 1 - اگر خواسته پول رایج ایران باشد بهای آن عبارت است از مبلغ مورد مطالبه و اگر پول خارجی باشد ارزیابی آن به نرخ رسمی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ تقدیم دادخواست بهای خواسته محسوب می شود. 2 - در دعوای چندخواهان که هریک قسمتی از کل را مطالبه می نماید بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع تمام قسمتهایی که مطالبه می شود. 3 - در دعاوی راجع به منافع و حقوقی که باید در مواعد معین استیفا و یا پرداخت شود بهای خواسته عبارت است ازحاصل جمع تمام اقساط و منافعی که خواهان خود را ذی حق در مطالبه آن می داند. درصورتی که حق نامبرده محدود به زمان معین نبوده و یا مادام العمر باشد بهای خواسته مساوی است با حاصل جمع منافع ده سال یا آنچه را که ظرف ده سال باید استیفا کند. 4 - در دعاوی راجع به اموال بهای خواسته مبلغی است که خواهان در دادخواست معین کرده و خوانده تا اولین جلسه دادرسی به آن ایراد و یا اعتراض نکرده مگر اینکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد.

مشاهده ماده 62 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 63 - چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوا اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در مراحل بعدی رسیدگی باشد دادگاه قبل از شروع رسیدگی با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین خواهد کرد.

مشاهده ماده 63 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM