نشست قضایی شماره 1399-7422

نشست قضایی شماره 1399-7422

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7422


کد نشست:
1399-7422

تاریخ برگزاری:
1398/02/04

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ملاک تحقق شروع به سرقت

پرسش:
چنانچه سارق مال مسروقه را از محل نگهداری آن (مانند منزل کارگاه مغازه و امثال آن) بیرون آورده و از درب خارج لیکن نزدیک به درب خروجی یا با فاصله ای که عرفا نزدیک محل مسروقه می باشد دستگیر و اموال مسروقه از وی بازستانده شود رفتار ارتکابی مصداق شروع به سرقت می باشد یا سرقت تام؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان شیراز با تذکر به اینکه اصولا خروج مال از حرز دلالت بر خروج آن از سلطه مالک دارد مورد تایید است. بدیهی است که در صورت مناقشه عرضی باید از معیار فوق (خروج مال از حرز) استفاده کرد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم نیز در صورت تطابق عرفی قابلیت توجیه را خواهد داشت.

نظر اکثریت:
در سرقت تام آنچه ملاک است فقط انتقال مال از حرز و جابه جایی آن به محل دیگر نیست؛ بلکه لازم است انتقال مال مسروقه به نحوی باشد که عرفا از تصرف مالک خارج شده باشد؛ بنابراین حتی اگر مال مسروقه از درب اماکن موصوف خارج شده باشد لیکن نزدیک درب خروجی یا با فاصله اندکی از آن سارق دستگیر و موفق به بردن مال نگردد چون عرفا از تصرف صاحب مال خارج نشده است؛ بنابراین رفتار ارتکابی مصداق بزه شروع به سرقت می باشد.

نظر اقلیت:
آنچه در تحقق بزه سرقت مال ملاک است انتقال مال از حرز و جابه جایی آن از محل مسروقه است و بنابراین در موارد فوق که سارق مال مسروقه را از محل نگهداری آن خارج نموده است بزه سرقت تام محقق شده است هرچند که سریعا دستگیر گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM