نشست قضایی شماره 1398-6301

نشست قضایی شماره 1398-6301

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6301


کد نشست:
1398-6301

تاریخ برگزاری:
1397/09/07

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
بررسی الزام رعایت اعطای مهلت ده روزه در معافیت 20 درصدی جزای نقدی

پرسش:
آیا اعطای مهلت 10 روز در معافیت 20% جزای نقدی برای اجرای احکام کیفری الزامیست؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به امری بودن قواعد آیین دادرسی کیفری واژه "می تواند" در تبصره 3 ماده 529 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی بیانگر تکلیف قاضی اجرای احکام به رعایت تخفیف است مضافا به اینکه عبارت ذیل تبصره مزبور مبنی بر ضرورت قید "معافیت مزبور" در برگ احضاریه نیز موید این مطلب است و عدم رعایت تخفیف مزبور می تواند موجب نقض غرض و بی اعتمادی مردم به دستگاه قضایی گردد. نتیجتا اعطای مهلت ده روزه الزامی است.

نظر اکثریت:
اجرای احکام کیفری تکلیفی به رعایت مهلت 10 روز در جزای نقدی ندارد و این مهلت حقی برای محکوم ایجاد نمی کند و قید مهلت 10 روز در قانون از این جهت بوده که می خواسته مشوقی برای محکوم جهت پرداخت پیش بینی نماید. در هنگام صدور اخطاریه قید می گردد که چنانچه ظرف مهلت 10 روز نسبت به پرداخت جزای نقدی اقدام نمایید قاضی اجرای احکام کیفری می تواند شما را از پرداخت 20% جزای نقدی معاف نماید؛ حال اگر قبل از 10 روز به محکوم دسترسی حاصل شود جزای نقدی وصول می شود؛ حال یا با لحاظ 20% معافیت جزای نقدی به تشخیص قاضی اجرای احکام کیفری یا بدون لحاظ معافیت 20% به تشخیص قاضی اجرای احکام کیفری.

نظر اقلیت:
محکوم جهت اجرای جزای نقدی ظرف 10 روز احضار می شود؛ در هنگام صدور اخطاریه قید می گردد که چنانچه ظرف مهلت 10 روز نسبت به پرداخت جزای نقدی اقدام نمایید قاضی اجرای احکام کیفری می تواند شما را از پرداخت 20 % جزای نقدی معاف نماید؛ در صورت عدم پرداخت ظرف مهلت مقرر قانونی نسبت به شناسایی و توقیف اموال اقدام می شود و نهایتا در صورت عدم شناسایی و توقیف اموال محکوم جلب می شود. اینکه مقنن در جزای نقدی تشریفاتی را در ماده ی 529 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 پیش بینی نموده می خواسته ابتدایا کسی از بابت جزای نقدی بازداشت نشود و بازداشت بدل از جزای نقدی راه حل آخر مقنن است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 529 ـ هرکس به موجب حکم قطعی دادگاه به پرداخت جزای نقدی محکوم گردد و آن را نپردازد اموال وی به وسیله مرجع اجرای حکم شناسایی توقیف و با رعایت مقررات راجع به مستثنیات دین از محل فروش آنها نسبت به اجرای حکم اقدام می شود. در صورت فقدان مال یا عدم شناسایی آن مرجع اجرای حکم می تواند با توقیف بخشی از حقوق طبق قانون اجرای احکام مدنی و یا تمام یا بخشی از سایر درآمدهای محکوم علیه برای وصول جزای نقدی اقدام مقتضی به عمل آورد. در صورت تقاضای تقسیط از جانب محکوم علیه و احراز قدرت وی به پرداخت اقساط دادگاه نخستین که رای زیر نظر آن اجراء می شود می تواند با اخذ تضمین مناسب امر به تقسیط نماید. هرگاه اجرای حکم به طرق مذکور ممکن نگردد با رعایت مقررات مربوط به مجازات های جایگزین حبس به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ در جزای نقدی تا پانزده میلیون ریال هر سی هزار ریال به یک ساعت انجام خدمات عمومی رایگان تبدیل می شود. ب ـ در جزای نقدی بالای پانزده میلیون ریال همچنین درصورت عدم شرایط اجرای بند (الف) این ماده هر سیصد هزار ریال به یک روز حبس تبدیل می شود. تبصره 1 ـ چنانچه محکوم علیه قبل از صدور حکم محکومیت قطعی به جزای نقدی به دلیل اتهام یا اتهامات مطرح در پرونده در بازداشت بوده باشد دادگاه پس از تعیین مجازات ایام بازداشت قبلی را در ازای هر سیصد هزار ریال یکروز از مجازات تعیین شده کسر می کند. قضات اجرای احکام موظفند رعایت مراتب فوق را به هنگام اجرای حکم مراقبت نمایند و در صورت عدم رعایت خود اقدام کنند. تبصره 2 ـ صدور حکم تقسیط جزای نقدی یا تبدیل آن به مجازات دیگر مانع استیفای مابه ازای بخش اجراء نشده آن از اموالی که بعدا از محکوم علیه به دست می آید نیست. تبصره 3 ـ هرگاه محکوم علیه ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه قاضی اجرای احکام کیفری برای پرداخت جزای نقدی حاضر شود قاضی اجرای احکام می تواند او را از پرداخت بیست درصد (20%) جزای نقدی معاف کند. دفتر قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است در برگه احضاریه محکوم علیه معافیت موضوع این تبصره را قید کند.

مشاهده ماده 529 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 500 ـ محکوم علیه برای اجرای رای احضار می شود و در صورت عدم حضور به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود تا محکوم علیه را برای اجرای رای تسلیم کند. در این صورت قاضی اجرای احکام کیفری می تواند به طور همزمان دستور جلب محکوم علیه را صادر کند. تبصره ـ در صورتی که بیم فرار یا مخفی شدن محکوم علیه باشد قاضی اجرای احکام کیفری می تواند با ذکر دلیل در پرونده از ابتداء دستور جلب محکوم علیه را صادر کند.

مشاهده ماده 500 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM