نشست قضایی شماره 1399-7596

نشست قضایی شماره 1399-7596

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7596


کد نشست:
1399-7596

تاریخ برگزاری:
1398/05/03

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
مجازات حمل مواد مخدر هروئین با قصد حمل تریاک

پرسش:
1- در پرونده ای آقای الف به اتهام حمل و نگهداری پنج کیلو گرم هرویین بازداشت گردیده است وی در مقام دفاع اظهار نموده است ( مواد را از آقای ب گرفتم تا به آقای ج که مصرف کننده تریاک است تحویل بدهم و در زمان گرفتن مواد آقای ب به من گفته است نوع مواد تریاک است من هم قبول کردم اگر اطلاع داشتم مواد از نوع هرویین است هرگز جابجایی مواد را قبول نمی کردم) در صورتی که ادعای متهم اثبات شود ایشان مرتکب چه جرمی شده است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 144 قانون مجازات اسلامی برای تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب جرم احراز گردد لذا در فرض سوال موضوع می تواند از مصادیق ماده 122 قانون مجازات اسلامی و تبصره ذیل آن باشد نتیجتا بر صحت عقیده اقلیت اعلام نظر می شود.

نظر اکثریت:
چون نامبرده علم به ارتکاب جرم داشته است و آن هم حمل مواد مخدر بوده است و با علم اقدام به حمل آن نموده است سوءنیت وی محرز است و تجری بر مولا نموده است و مرتکب جرم شده است اما جهت صدق کلام متهم متیقن فی ما نحن فیه متهم به مجازات خفیف تر و به قدر متیقن مجازات که مجازات حمل تریاک می باشد محکوم می شودکما این که رویه قضایی و نظر دادستان محترم کل کشور و نظر بعضی از فقها از جمله آیت اله مکارم شیرازی و سبحانی و.. . همین می باشد.

نظر اقلیت:
مورد سوال از موارد تبصره ماده 122 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 می باشد مبنی بر این که هر گاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیر ممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است بنابراین در مورد سوال متهم به اتهام شروع به جرم حمل تریاک محکوم می شود کما این که نظر بعضی از اساتید دانشگاه نیز همین نظر می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM