نشست قضایی شماره 1400-7788

نشست قضایی شماره 1400-7788

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7788


کد نشست:
1400-7788

تاریخ برگزاری:
1399/05/21

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر شفت

موضوع:
بررسی مجازات بزه توهین در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

پرسش:
در خصوص بزه توهین با توجه به تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری و نسخ مجازات شلاق چنانچه متهم قبلا به تحمل شلاق محکوم شده باشد جهت اعمال ماده 10 قانون مجازات اسلامی باید به جزای نقدی درجه 6 (مجازات جدید و خفیف) تبدیل شود یا مجازات جزای نقدی مندرج در ماده 608 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375(جزای نقدی سابق)؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت که مجازات جزای نقدی اخیرالتصویب را قابل اعمال می داند از نظر هیات عالی مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به نسخ مجازات شلاق و خفیف بودن جزای نقدی طبق قانون مجازات اسلامی 1375 نسبت به جزای نقدی درجه شش (مجازات جدید) باید به جزای نقدی مندرج در ماده 608 قانون مجازات اسلامی 1375 (تا یک میلیون ریال) تبدیل شود در غیر این صورت تشدید محسوب می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به نسخ مجازات شلاق و به عبارتی تغییر مجموع مجازات توهین از شلاق و جزای نقدی تا یک میلیون ریال به جزای نقدی درجه شش دادگاه باید مجازات شلاق را به جزای نقدی درجه شش تبدیل نماید و تبدیل به جزای نقدی قبلی فاقد وجاهت قانونی است. مجموع مجازات قانون جدید خفیف تر از مجموع مجازات قانون قبل می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 608 ـ جنایتی که باعث جمع شدن یک یا دو لب و یا قسمتی از آن گردد موجب ارش است خواه موجب نمایان شدن دندان ها بشود خواه نشود.

مشاهده ماده 608 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM