نشست قضایی شماره 1399-7524

نشست قضایی شماره 1399-7524

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7524


کد نشست:
1399-7524

تاریخ برگزاری:
1397/07/01

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر ایذه

موضوع:
حکم اعسار در مورد کارمند دولت

پرسش:
در صورت صدور حکم اعسار از محکوم به چنانچه محکوم علیه کارمند دولت باشد آیا محکوم به می تواند درخواست اعمال ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی را بنماید؟

نظر هیئت عالی:
اولا- ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی از قواعد آمره بوده و صدور حکم اعسار مانع اجرای آن نیست. ثانیا- آنچه از تبصره یک ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی برداشت می شود آن است که صدور حکم اعسار مانع توقیف وجوهی که متعاقب حکم اعسار محکوم علیه تحصیل نموده نیست.

نظر اکثریت:
باتوجه به ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 96که معسر را کسی دانسته که به دلیل نداشتن مال بجز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون نیست و در مستثنیات هم حسب ماده 24 قانون مارالذکر و تبصره آن حقوق مستخدمین دولت را خارج از آن تلقی کرده لذا جمع اعسار و نیز اعمال ماده 96 امکان پذیر است درحقیقت مقنن قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی را با علم به قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1313تصویب نموده است النهایه محکوم علیه در صورت اعمال اعسار به نحو تقسیط حسب قانون اعسار 1313و نیز اعمال ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی می تواند دادخواست تعدیل محکوم به را تقدیم دادگاه نماید.

نظر اقلیت:
ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی جزء قواعد آمره و تراضی نمودن برخلاف آن فاقد وجاهت است ضمن اینکه برخلاف انصاف و عدالت قضایی هم می باشد لذا چنانچه حسب ماده 96 عمل نمودیم و اگر دادخواست اعسار ارایه نمود می بایست مبادرت به صدور قرار عدم استماع دعوی بنماییم.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 96 ـ از حقوق و مزایای کارکنان سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و بانکها و شرکتها و بنگاههای خصوصی و نظائر آن در صورتی که داری زن یا فرزند باشند ربع و الا ثلث توقیف می شود. تبصره 1 ـ توقیف و کسر یک چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه افراد موضوع این ماده جایز است مشروط بر این که دین مربوط به شخص بازنشسته یا وظیفه بگیر باشد. تبصره 2 ـ حقوق و مزایای نظامیانی که در جنگ هستند و مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی توقیف نمی شود. (اصلاحی 12/11/1394)

مشاهده ماده 96 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 56 ـ هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.

مشاهده ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 24ـ مستثنیات دین صرفا شامل موارد زیر است: الف ـ منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد. ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است. ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود. د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه پیشه وران کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است. وـ تلفن مورد نیاز مدیون زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد. تبصره 1ـ چنانچه منزل مسکونی محکوم علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراءکننده رای نباشد به تقاضای محکوم له به وسیله مرجع اجراءکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی صرف تادیه دیون محکوم علیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم به به طریق سهل تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم علیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان پذیر باشد که در این صورت محکوم به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد. تبصره 2ـ چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد یا در اثر از بین رفتن عوضی دریافت شده باشد وصول محکوم به از آن امکان پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

مشاهده ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 6 ـ معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون خود نباشد. تبصره ـ عدم قابلیت دسترسی به مال در حکم نداشتن مال است. اثبات عدم قابلیت دسترسی به مال برعهده مدیون است.

مشاهده ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 11ـ در صورت ثبوت اعسار چنانچه مدیون متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود دادگاه ضمن صدور حکم اعسار با ملاحظه وضعیت او مهلت مناسبی برای پرداخت می دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می کند. در تعیین اقساط باید میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ شده و به نحوی باشد که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد. تبصره 1ـ صدور حکم تقسیط محکوم به یا دادن مهلت به مدیون مانع استیفای بخش اجراء نشده آن از اموالی که از محکوم علیه به دست می آید یا مطالبات وی نیست. تبصره 2ـ هر یک از محکوم له یا محکوم علیه می توانند با تقدیم دادخواست تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم براساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم علیه نسبت به تعدیل میزان اقساط اقدام می کند.

مشاهده ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM