نشست قضایی شماره 1400-8550

نشست قضایی شماره 1400-8550

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8550


کد نشست:
1400-8550

تاریخ برگزاری:
1397/11/15

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر شیروان

موضوع:
تقاضای طلاق زوجه غیر مدخوله در ایام عقد

پرسش:
مطابق ماده 1092 قانون مدنی هرگاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود.

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال اگر زوجه غیر مدخوله باشد در صورت تحقق واقعه طلاق چه به درخواست زوج یا زوجه باشد زن غیر مدخوله مستحق دریافت نصف مهریه را خواهد داشت و تفاوتی در طلاق به درخواست زوجه ناشی از عسر و حرج موضوع ماده 1130 قانون مدنی یا سایر انواع دیگر طلاق نمی باشد.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 1092 قانون مدنی در موردی که مهر از نوع مهرالمسمی می باشد و زن تحت هر شرایطی قبل از نزدیکی مطلقه شود زن مستحق نصف مهر خواهد بود چه مرد و زن را مطلقه کرده باشد و چه زن از طریق دادگاه حکم طلاق را گرفته باشد.

نظر اقلیت:
در مواردی که طلاق از طرف مرد صورت گیرد زن مستحق نصف مهر می شود ولی در موردی که زن از طریق دادگاه خود را مطلقه نماید مستحق تمام مهریه می گردد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1092 - هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

مشاهده ماده 1092 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM