نشست قضایی شماره 1397-2982

نشست قضایی شماره 1397-2982

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-2982


کد نشست:
1397-2982

تاریخ برگزاری:
1396/02/20

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر تاکستان

موضوع:
تکلیف مجازات اشد بعدی در صورت تعلیق اجرای مجازات

پرسش:
در مواردی که شخص به چند محکومیت بابت عناوین اتهامی متعدد محکوم شده است و در متن رای دادگاه تصریح شده صرفا مجازات اشد می بایست اجرا شود و همچنین قید شده که با توجه به اینکه اجرای حکم در حال حاضر مناسب نیست اجرای مجازات تعلیق می شود. آیا با تعلیق مجازات اشد حسب مفاد ماده 134 قانون مجازات اسلامی مجازات اشد بعدی باید اجرا شود یا کلیه مجازات ها تعلیق می گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری تاکستان مورد تایید است؛ ضمنا نظریه شماره 1433/95/7 مورخ 16/06/1395 به شرح ذیل موید این برداشت می باشد:

نظر اتفاقی:
در تعلیق اجرای تمام یا قسمتی از مجازات طبق ماده 46 و با رعایت مقررات این ماده از قانون یاد شده مجازات تقلیل یا تبدیل نمی شود و منظور از عبارت "غیرقابل اجرا شود"در ماده 134 مذکور نیز این است که مجازات اشد تعیین شده قانونا امکان اجرا را از دست بدهد؛ مثلا مشمول مرور زمان گردد در حالیکه با توجه به مواد 50 و 54 همان قانون در صورت تخلف محکوم از دستورهای دادگاه یا ارتکاب یکی از جرایم مقرر در ماده 54 از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مقنن به طور صریح اشاره به لغو قرار تعلیق اجرای مجازات و اجرای مجازات معلق نموده است. بنابراین در قرار تعلیق اجرای مجازات مجازات معلق شده دارای اثر اجرایی و قانونی است و از مصادیق مواردی که «مجازات به عللی غیر قابل اجرا گردد» نمی باشد و مشمول قسمت اخیر فراز اول ماده 134 مزبور نیست.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM