نشست قضایی شماره 1398-6543

نشست قضایی شماره 1398-6543

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6543


کد نشست:
1398-6543

تاریخ برگزاری:
1397/12/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تکلیف افزایش بهای منافع حاصل از مال مسروقه در مرحله استرداد وجه

پرسش:
متهمی اقرار می کند که با وجوه برده شده ( مثلا 000/000/000/1 ریال ) یک دستگاه آپارتمان خریداری نموده است. در صورتی که قیمت آپارتمان در زمان استرداد وجه افزایش یافته باشد (مثلا به 000/000/000/2 ریال) حالا آنچه که باید رد شود وجه (000/000/000/1 ریال) است یا یک دستگاه آپارتمان؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات دادگستری شهرستان شیراز مورد تایید است. بدیهی است که احکام قانونی مقرر در مواد 197 و 247 قانون مدنی پیرامون تنفیذ یا عدم تنفیذ معامله انجام شده از سوی مالک مال مسروقه در محل خود قابلیت اعمال و اجرا را خواهد داشت.

نظر اکثریت:
آنچه که برده شده بایستی مسترد شود نه آنچه که تحصیل شده است؛ هدف از جبران خسارت بازگرداندن حقوق محکوم له است نه منفعت به وی لذا محکوم له می تواند خسارات از جمله خسارات تاخیر تادیه را مطالبه نماید.

نظر اقلیت:
بایستی در راستای ماده 214 و 215 قانون مجازات اسلامی 92 آپارتمان را به محکوم له تحویل نمود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 214 ـ مجرم باید مالی را که در اثر ارتکاب جرم تحصیل کرده است اگر موجود باشد عین آن را و اگر موجود نباشد مثل آن را و در صورت عدم امکان رد مثل قیمت آن را به صاحبش رد کند و از عهده خسارات وارده نیز برآید. هرگاه از حیث جزائی وجهی برعهده مجرم تعلق گیرد استرداد اموال یا تادیه خسارت مدعیان خصوصی بر آن مقدم است.

مشاهده ماده 214 قانون مجازات اسلامی

ماده 197 - در صورتی که ثمن یا مثمن معامله عین متعلق به غیر باشد آن معامله برای صاحب عین خواهد بود.

مشاهده ماده 197 قانون مدنی

ماده 247 - معامله به مال غیر جز به عنوان ولایت یا وصایت یا وکالت نافذ نیست ولو این که صاحب مال باطنا راضی باشد ولی اگر مالک یا قائم مقام او پس از وقوع معامله آن را اجازه نمود در این صورت معامله صحیح و نافذ می شود.

مشاهده ماده 247 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM